Τοπικά

Ρομποτικοί κάδοι με παρελθόν …από τον Πειραιά στο Βόλο

ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ-ΚΑΔΟΣ

Στο Δήμο Πειραιά ήταν εγκατεστημένοι, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, οι ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων που πρόκειται να μισθώσει ο Δήμος Βόλου για τέσσερις μήνες, αντί του ποσού των 6.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στη συνεδρίαση της Τρίτης. Όπως είναι γνωστό, το θέμα τέθηκε προς έγκριση στο πλαίσιο αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έτους 2014, στον οποίο εντάχθηκε νέος κωδικός για τη μίσθωση των ρομποτικών κάδων, ενάμισι μόλις μήνα πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Αχ. Μπέος περιορίστηκε να δηλώσει οτι το ποσό των 6.000 ευρώ θα δοθεί ως ενοίκιο σε εταιρεία για την προμήθεια των κάδων και δεν διαψεύσε οτι πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται μονοπωλιακά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι, δηλαδή, η ίδια εταιρεία, με έδρα τη Λάρισα, που προμήθευσε τους ρομποτικούς κάδους στο Δήμο Πειραιά το 2009, επί δημαρχίας Φασούλα, αλλά αναγκάστηκε να τους απεγκαταστήσει το 2014, επί δημαχίας Μιχαλολιάκου, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε ποτέ τη δαπάνη. Σημειώνεται οτι η υπόθεση εκκρεμεί τόσο στο Διοικητικό εφετείο, όσο και ενώπιον της ποινικής διακιοσύνης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, η απόφαση απεγκατάστασης ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στις 17 Ιουνίου 2014 (452/17-6) και συνοδεύτηκε από τη συγκρότηση επιτροπής για την επιστροφή και παράδοσή τους στην εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εισήγησή του ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, το 2010 η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα για την πληρωμή των κάδων, ύψους 553.350,00 ευρώ, ενώ στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τα αιτήματα του Δήμου για ανάκληση της πράξης της Επιτρόπου. Το 2011 το Σώμα Επιθερητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε στοιχεία σχετικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού προμήθειας των κάδων, τα οποία εστάλησαν. Τα επόμενα έτη και ενώ το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα, έγινε προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στην εταιρεία και τον Δήμο Πειραιά, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, η συμφωνία καταγγέλθηκε και η προμηθεύτρια εταιρεία εκλήθη να αποσύρει από το Δήμο Πειραιά το σύνολο των τοποθετημένων κάδων και να αποκαταστήσει με δικές της δαπάνες τις πάσης φύσεως ζημιές που προκλήθηκαν από την εγκατάστασή τους.

Σημειώνεται, επίσης, οτι εκτός από το διοικητικό θέμα της υπόθεσης και την εμπλοκή του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, εκκρεμεί και ποινική διερεύνησή της, καθώς διατάχθηκε κύρια ανάκριση και ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε πραγματογνωμοσύνη για τους κάδους με συγκεκριμένα ερωτήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το