Ελλάδα

Ρωμανιάς: Πάμε προς κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÄÇÌÏÓÉÏ ×ÑÅÏÓ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Σε παραδοχή ότι η πιθανή συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της περιλαμβάνει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2016 προχώρησε το πρωί ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς.

 «Φαίνεται ότι είναι σίγουρο ότι πάμε για κατάργηση των πρόωρων, των μειωμένων συντάξεων, αλλά σταδιακά, θα ξεκινήσει από 1/1/2016 και θα πάει μέχρι το 2025», είπε ο κ. Ρωμανιάς μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ενώ διευκρίνισε ότι στο έγγραφο που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβανόταν η φράση «τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θα θιγούν” και άρα -σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ρωμανιά- αυτό έχει γίνει δεκτό από τους δανειστές.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, δεν θα θιγούν είπε μητέρες ανήλικων παιδιών, υπαγόμενοι βαρέα και ανθυγιεινά και ΑΜΕΑ.

Δεδομένης όμως της πρόβλεψης για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το θέμα σημείωσε είναι το ποιοι θα θεωρηθεί ότι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για κατάργηση της έκπτωσης του 1% των εργοδοτικών εισφορών και θα αύξηση 1% των εισφορών των εργαζομένων, ο κ. Ρωμανιάς παραδέχθηκε ότι βρίσκονται στο τραπέζι αλλά εκτίμησε ότι δεν θα περάσουν.

Στρατούλης: Συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία. 

Η κυβέρνηση και οι δανειστές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία αν αυτή δεν παραβιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Σρατούλης. «Για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Στρατούλης στον Ant-1.
Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την πρόταση των δανειστών για άμεση κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή να γίνει σταδιακά και να μη θιγούν συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το