Τοπικά

Οι Ρομαλέοι από το Αλιβέρι Ν. Ιωνίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μια εξαιρετική εμπειρία έζησε σήμερα δωδεκαμελής ομάδα νέων ρομά, οι Ρομαλέοι, από το Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας , καθώς έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΡΟΜΑ.

Τα παιδιά συνόδευαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, ο Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, (πνευματικός υπεύθυνος των Ρομά), ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κ. Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη δράσεων στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, του Δήμου Βόλου.

Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά, συζήτησε με το καθένα ξεχωριστά κι έδειξε την ευαρέσκειά του για το έργο που επιτελεί η Τοπική μας Εκκλησία στην ευαίσθητη, κοινωνικά, κοινότητα των ΡΟΜΑ, σε συνεργασία με άλλους Τοπικούς φορείς, που σκοπό έχει την κοινωνικοποίηση των νέων ΡΟΜΑ, μέσω της εισαγωγής και εδραίωσής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Παυλόπουλος, στην προσφώνησή του επεσήμανε ότι «μέσα από σας τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα των ΡΟΜΑ. Η Ελληνική κοινωνία, που περνάει δύσκολες μέρες, πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, να μη διαρραγεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει να παραμείνει αυτό που ήταν πάντοτε, μια κοινωνία δημοκρατική, που έχει μέσα στο DNA της την αλληλεγγύη, όχι ως διακήρυξη, αλλά ως αίσθημα, που είναι βίωμα για τον καθένα. Όμως, μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να είναι κοινωνία συμμετοχής όλων, να διαμορφώνει την πορεία της μέσα από εκείνο που μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας. Άρα, είναι μια κοινωνία ανοικτή και δεκτική κάθε συνεισφοράς. Για να συμβαίνει, όμως, αυτό, για να είναι ελεύθερη η συμμετοχή όλων των πολιτών, πρέπει ν΄ αποδεχόμαστε μια αλήθεια, η οποία προέρχεται εκ Θεού: δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει διαφορετικότητα και αυτό είναι το μεγαλείο της κοινωνίας. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, να δεχόμαστε αυτό που είναι ο καθένας και τί μπορεί να κάνει με βάση την ιδιομορφία του. Για να μπορούμε, όμως, και να συμμετέχουμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, πρέπει να σεβόμαστε μια βασική αρχή, η οποία απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα. Είναι καταστατική αρχή της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και κυρίως της Πολιτείας. Είναι η αρχή της ισότητας. Η πραγματική ισότητα, όμως, είναι αναλογική ισότητα. Είναι, όπως ακριβώς την είχε περιγράψει ο Αριστοτέλης, όπως διαμορφώθηκε, αργότερα, στο Σύνταγμα, που εφαρμόζεται σήμερα. Αναλογική ισότητα σημαίνει ότι πρέπει τους ανθρώπους που είναι ίσοι μεταξύ τους, στη νοοτροπία τους, σ’ εκείνο που μπορούν να συνεισφέρουν, να τους μεταχειριζόμαστε ίσα. Αλλά, όταν έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους, πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε άνισα, με την έννοια, δηλ. να λαμβάνουμε υπόψη την ιδιομορφία και την ιδιαιτερότητα του καθενός. Άρα, η πραγματική ισότητα σημαίνει ότι μεταχειρίζομαι ίσα τα ίδια πράγματα, αλλά άνισα τα άνισα πράγματα. Αν συμβαίνει το αντίθετο, δεν εφαρμόζουμε την αρχή της ισότητας, απλώς ισοπεδώνουμε τους ανθρώπους.

Απευθυνόμενος στον Σεβ. κ. Ιγνάτιο, ο κ. Πρόεδρος τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία, «που ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα σας, τον οποίο γνωρίζω χρόνια, αλλ’ ανταποκρίνεται και στο «πιστεύω» της ίδιας της Εκκλησίας, γιατί Εκείνη έχει διδάξει, μέσα από την οργάνωση και λειτουργία Της, τί σημαίνει οργανωμένη κοινωνία, δημοκρατική κοινωνία, συμμετοχική κοινωνία, που σέβεται την ιδιαιτερότητα του καθενός. Μπορείτε να το διδάξετε αυτό περισσότερο, μέσα από τη συνεργασία, την οποία έχετε με τα σχολεία εκείνα που έχουν τα παιδιά μας μέσα τους. Καλή Ανάσταση, με όλη τη σημασία της λέξης: και τη θρησκευτική, αλλά και τη γενικότερη».

Από τη μεριά του ο  κ. Ιγνάτιος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Μαγνησία και ιδιαίτερα για την πόλη του Βόλου, η εκ μέρους σας υποδοχή και φιλοξενία των ΡΟΜΑΛΕΩΝ μας, των παιδιών μας δηλ. από την κοινότητα ΡΟΜΑ, που γιορτάζουν ιδιαίτερα αυτοί σήμερα, παγκόσμια Ημέρα των ΡΟΜΑ, εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος όλων μας η στήριξη των παιδιών, αγόρια και κορίτσια, να ολοκληρώσουν τις εγκύκλιες σπουδές τους και να έχουν όλα τα εφόδια για μια αξιοπρεπή ζωή στην όμορφη πατρίδα μας.
Επίσης, φροντίζουμε να πείθουμε και την κοινωνία των πολλών, για την ισότιμη υποδοχή και των συμπολιτών μας ΡΟΜΑ, αρνούμενοι κάθε απαξιωτική συμπεριφορά και προπαντός ρατσιστική αντιμετώπιση τους”.

Από τη μεριά του, ο κ. Γκόβαρης εξέφρασε τη συγκίνησή του κι ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή: «είναι συμβολική, αλλά το βίωμα της αναγνώρισης είναι σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά, που καθημερινά παλεύουν για την ικανοποίηση ενός εσώτερου αιτήματος αναγνώρισης από την κοινωνία του Βόλου και ευρύτερα της Ελλάδας. Ευτυχώς, η Ελληνική Πολιτεία υποστηρίζει την προσπάθεια των παιδιών…».

Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε: «αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η συνάντηση μαζί σας, ακόμα περισσότερο, είναι μεγάλη αναγνώριση στον κόπο που κάνουν τα παιδιά να τελειώσουν το σχολείο… Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, όπως συμβαίνει στο πρόσωπό σας, αλλά και στην τοπική μας κοινωνία, τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όσο και από τον Δήμο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το