Θ Plus

Ρολά κοτόπουλου με σάλτσα αμυγδάλου και ψητές κροκέτες πολέντας – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Αυτή η συνταγή ενώ ίσως μοιάζει πολύπλοκη στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή, με διασκεδαστική προετοιμασία και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Στο ερώτημα πάντως αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, όπως και να έχει η κότα αυτή μιας και έμελλε να γίνει ρολά δεν θα ξανακάνει αυγό!

Για 5 με 6 άτομα
Υλικά για τα ρολά κοτόπουλου
4 στήθη κοτόπουλου ανοιγμένα στην μέση σε σχήμα πεταλούδας
1 κ.κ. σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
80 γρ. πάστα πράσινης ελιάς
25 γρ. βασιλικό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ½ κ.κ. μουστάρδα
Λίγο λάδι
2 κ.κ. τουρμερίκ
2 κ.κ. σκόνη κάρυ
200 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
1 l. ζωμό κρέατος

Υλικά για την πολέντα
500 ml. ολόπαχο γάλα
200 ml. ζωμό λαχανικών
250 γρ. πολέντα
40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
50 γρ, βούτυρο
1 κ.κ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Αφήστε τα ρολά στο ψυγείο μία ολόκληρη νύχτα για να γίνουν σφιχτά, έτσι θα τηγανιστούν όμορφα και θα κόβονται δίχως δυσκολία. Ξεκινήστε λοιπόν κόβοντας τα λευκά στήθη κοτόπουλου στην μέση. Όταν λέμε στην μέση εννοούμε οριζόντια. Απλά πατήστε απαλά με την παλάμη σας το στήθος του πουλερικού και με το μαχαίρι τοποθετημένο στην μέση του κομματιού, παράλληλα με την παλάμη και τον πάγκο εργασίας, κόψτε αργά αφήνοντας ένα κομμάτι σάρκας περίπου ½ εκατοστού στην άκρη, ούτως ώστε όταν το ανοίξετε να θυμίζει πεταλούδα. Βάλτε το ανάμεσα σε δύο κομμάτια πλαστικής μεμβράνης και χτυπήστε για να ανοίξει λίγο, όπως κάνουμε με το σνίτσελ. Δεν χρειάζεται να κοπανίσετε χωρίς έλεος, ελαφρά ώστε το κρέας να μαλακώσει και να μπορεί να διπλωθεί με ευκολία. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με όλα τα κομμάτια, καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου και βάλτε τα στην άκρη.
Στο μπλέντερ τώρα ρίξτε την ελιά, τον βασιλικό, τα κρεμμυδάκια, την μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι και δημιουργήστε μια πάστα που θα τοποθετήσετε επάνω στην άκρη κάθε φέτας, στην πλευρά που κόψατε. Τυλίξτε κάθε στήθος σε ρολό και βάλτε τον επάνω σε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης. Περιτυλίξτε την μεμβράνη γύρω από το ρολό ώστε να θυμίζει σαλάμι και συνεχίστε να το γυρίζετε μέχρι να συμπιεστεί εντελώς. Δέστε τις άκρες κόμπο και βάλτε τα ρολά στο ψυγείο.
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος κάψτε το λάδι και ροδίστε τα ρολά σας για μερικά λεπτά. Βγάλτε τα από το σκεύος και προσθέστε την σκόνη κάρυ και το τουρμερίκ. Ξαναβάλτε τα ρολά μέχρι να πάρουν χρώμα και άρωμα, ρίξτε τα αμύγδαλα και σβήστε με τον ζωμό κρέατος. Μια βράση αρκεί πριν τα βάλετε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 200°c.
Όταν ψηθούν, βγάλτε τα από τον ζωμό και διατηρήστε τα ζεστά. Για να φτιάξετε την σάλτσα πολτοποιήστε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και προσθέστε σταδιακά λίγο από τον ζωμό ωσότου γίνει λεία και κρεμώδης. Αλατοπιπερώστε και διατηρήστε την ζεστή.
Για την πολέντα, χύστε τα υγρά σε μια κατσαρόλα και φέρτε τα σε σημείο βρασμού. Προσθέστε την λεπτή σκόνη καλαμποκάλευρου, ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να πήξει και αποσύρετε την από την φωτιά. Αναμίξτε βούτυρο, τυρί, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι με ένα καλό ανακάτεμα και στρώστε την χρυσαφένια πολέντα σε ένα ρηχό, λαδωμένο ταψί που όταν κρυώσει θα βάλετε στο ψυγείο για να γίνει ένα συμπαγές σώμα. Πριν σερβίρετε, κόψτε την πολέντα σε μακρόστενες μπάρες και ψήστε τις στον φούρνο αφού τις αλείψετε με λίγο λάδι.

Προετοιμασία 30 λεπτά και 1 νύχτα στην ψύξη
Ψήσιμο 15 λεπτά.

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το