Οικονομία

«Ροκανίζουν» τις τραπεζικές καταθέσεις τα νοικοκυριά – Αυξάνονται για τις επιχειρήσεις

Μπορεί τον Μάιο το άθροισμα των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα να εμφανίζεται αυξημένο αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, η μηνιαία ροή των καταθέσεων ήταν θετική κατά 334 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2017. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 301 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.029 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά, η μεταβολή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τον Μάιο έχει ως εξής:

Γενική κυβέρνηση: Μείωση κατά 305 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 91 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 22,1% από 27,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιωτικός τομέας: Αύξηση κατά 638 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 139 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρήσεις: Αύξηση κατά 852 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 583 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 12,9% από 14,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 935 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 186 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2017, έναντι αύξησης κατά 352 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Νοικοκυριά: Μείωση κατά 214 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 444 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,5% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάιο του 2017, ήταν θετική κατά 94 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 369 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,0% από -5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 395 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 659 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 295 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 763 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 168 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 756 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,2% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 126 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 73 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 115 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,4% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

 

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το