Τοπικά

Ρημάζουν τα σιλό στην «Ακρόπολη» Ν. Ιωνίας

Σκουριάζουν και ρημάζουν οι τέσσερις παλιές αποθήκες σιλό που βρίσκονται δίπλα στο Βασδέκειο Αθλητικό Κέντρο στη συνοικία «Ακρόπολη» Νέας Ιωνίας, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται καθημερινά σε εστία κινδύνου για την ασφάλεια και τη δημόσια υγιεινή. Πάγιο αίτημα του τοπικού Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακρόπολις» είναι η συντήρηση ή η απομάκρυνσή τους, από τη στιγμή που έχει μείνει στα χαρτιά ο σχεδιασμός για τη μετατροπή τους σε μουσειακό χώρο και έδρα εθελοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων.

Πρόκειται για μια έκταση συνολικά 13-14 στρεμμάτων, στην οποία ήταν εγκατεστημένες μέχρι τη δεκαετία του ’90 οι περίφημες σιταποθήκες της ΚΥΔΕΠ. Οι κινητοποιήσεις των περιοίκων και οι ενέργειες των τότε Δημοτικών Αρχών έφεραν αποτέλεσμα καθώς τα σιλό απομακρύνθηκαν, η περίφραξη έπεσε και ο χώρος διαμορφώθηκε σε μια σύγχρονη πλατεία.
Απέμειναν όμως τέσσερις αποθήκες, οι οποίες προορίζονταν για αξιοποίηση και ανάδειξη του παρελθόντος. Σχεδιάζονταν η μετατροπή τους σε μουσειακό χώρο και έδρα των εθελοντικών οργανώσεων και φορέων της περιοχής.
Όμως τα προαναφερόμενα σχέδια σταδιακά ατόνησαν. Σήμερα τα τέσσερα εναπομείναντα σιλό χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος του Δήμου Βόλου χωρίς να προβλέπεται η ένταξη σε κάποια χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αξιοποίησή τους.
Η έκταση βρίσκεται σε μια από τις πλέον απομακρυσμένες συνοικίες της Νέας Ιωνιάς, την Ακρόπολη. Η συνοικία αποτελεί έδρα ιδιαίτερα σημαντικών κοινωνικών υποδομών για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εκεί βρίσκεται το Βασδέκειο Αθλητικό Κέντρο, το ΚΑΠΗ των δυτικών συνοικιών, το σχολικό συγκρότημα των 3ου Γυμνασίου, 6ου Δημοτικού Σχολείου και 25ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας. Η περιοχή κυριολεκτικά ασφυκτιά ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της ΜΕΤΚΑ και της πρώην Βαμβακουργίας, καθώς και τη σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Λάρισας. Ανάμεσα σ’ όλα τα παραπάνω, κυριολεκτικά «ανάσα» για την ευρύτερη περιοχή, είναι η πλατεία Ακρόπολης με το ιστορικό της.
Επιπλέον στην πλατεία και σε παρακείμενα ανεξάρτητα κτίσματα στεγάζονται ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων, ο Πανιώνιος Αθλητικός και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας.

 

Το περασμένο καλοκαίρι, στο ένα σιλό που λειτουργεί ως αποθήκη του Δήμου Βόλου εκδηλώθηκε πυρκαγιά με τα σημάδια της να είναι εμφανή εξωτερικά της εγκατάστασης

Ρημάζουν τα σιλό
Στο μεταξύ, οι εγκαταστάσεις των σιλό ρημάζουν, οι υποδομές σαπίζουν και σκουριάζουν, ο χώρος έχει μετατραπεί σε τεράστια εστία κινδύνου για την ασφάλεια και τη δημόσια υγιεινή, όπως αναφέρουν περίοικοι. Πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, στο ένα σιλό που λειτουργεί ως αποθήκη του Δήμου Βόλου εκδηλώθηκε πυρκαγιά με τα σημάδια της να είναι εμφανή εξωτερικά της εγκατάστασης.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της Ακρόπολης μεταξύ των άλλων αιτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου έχει αναδείξει και το θέμα των σιλό ως πρωταρχικό για τη συνοικία τους, ζητώντας ή να συντηρηθούν και να εξωραϊστούν (βαφές, συντήρηση, φωτισμός, ανάδειξη) ή να απομακρυνθούν άμεσα.
Όπως επισημαίνουν περίοικοι «η περιοχή κυριολεκτικά ασφυκτιά. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ανάμεσα σε τόσες κοινωνικές δραστηριότητες και υποδομές οι οποίες συγκεντρώνουν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους να υπάρχουν τέτοιες εστίες ρύπανσης και κινδύνων. Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει τώρα στο πλαίσιο των δημοτικών συντηρήσεων» προσθέτουν.
Να αναφερθεί ότι οι περίοικοι και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος έχουν αναδείξει το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με τη ρύπανση χώρων, καθώς υπάρχει και η έκταση της πρώην Βαμβακουργίας και η περιοχή δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τον ελλιπή και υποβαθμισμένο δημοτικό φωτισμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, αλλά και την κακή οδοποιία, τονίζουν πως «η περιοχή τους δεν μπορεί να μετατραπεί σε «γκέτο»».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το