Άρθρα

Ρημάζει έργο 4 εκ. ευρώ στα Ζηρέλια του Αλμυρού

Του Χρήστου Καραζούπη

Πλησιάζοντας στη μετά καραντίνα εποχή, θα προσπαθήσουμε να βρούμε πάλι τους ρυθμούς και τη καθημερινότητα μας, όπου όλοι πιστεύω θα έχουμε κάνει αυτές τις περίεργες και δύσκολες μέρες του εγκλεισμού, την αυτοκριτική και την αυτογνωσία μας προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αύριο στη κοινωνία μας περισσότερο χρήσιμο και αξιοκρατικό.
Απελευθερωμένος πια από την όποια δέσμευση και σχέση με το δημόσιο, με το στίγμα πάντα του ενεργού πολίτη, αλλά και τη συσσώρευση πολλών εικόνων δράσης και αγάπης για τον τόπο μας, σε μία τριανταπεντάχρονη πορεία μέσα στη τοπική κοινωνία, θα ήθελα με αφορμή διάφορα γεγονότα, πράξεις, παραλείψεις αδιαφορία και ανικανότητα της δημοτικής αρχής, να στιγματίσω διάφορες στενάχωρες καταστάσεις για τους πολίτες του Δήμου μας, στοχεύοντας στην αφύπνιση, επί τέλους, της τοπικής μας κοινωνία, ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον δήμο σε μία τροχιά υπηρέτησης των συμφερόντων των δημοτών μας και μόνο σ’ αυτά και εξηγούμε:
Το 2014 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου «ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ‘ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ’ – ΕΡΓΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ !!!! και πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ Δ. ΑΛΜΥΡΟΥ» (ο δρόμος δηλαδή για τα ΖΕΡΕΛΙΑ) προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ !!!! με φορέα υλοποίησης και στα δύο έργα τον δήμο Αλμυρού. Με λίγα λόγια, ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος πολίτης δαπάνησαν 4.000.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν ένα χώρο, μία δομή, η οποία θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους ανάγκες.
Αντί αυτού βλέπουμε σήμερα, μετά το πέρας το έργου, ένα εγκαταλειμμένο κτίριο και λίγο πριν τη λειτουργία του, να είναι επικίνδυνο να φύγει από τη θέση του…….. και να το δούμε κάποια στιγμή μέσα στη λίμνη!!!!!…… και γι’ αυτό ο δήμος Αλμυρού δαπανά άλλες 100.000 ευρώ!!!!! σε έργα στήριξης του!!!!. Μα δε υπήρχε γεωτεχνική μελέτη….. (όπως γίνεται όπως σε κάθε ευνοούμενη χώρα), η οποία θα έδειχνε ότι εκεί που κατασκευάσθηκε το κτίριο, υπάρχουν οι όχθες της λίμνης και θα πλημύριζε, με μαθηματική ακρίβεια με νερά το υπόγειο και τώρα εκ των υστέρων προσπαθούν να το στερεώσουν το κτίριο για να μη γείρει στη λίμνη, ενώ θα μπορούσαν να χωροθετήσουν την κατασκευή του στις παρυφές της μικρής λίμνης, όπου θα υπήρχε ασφάλεια παράλληλα με τη καταπληκτική θέα για τους επισκέπτες;;;;
Περιμετρικά των δύο λιμνών έχουν στηθεί έξη ξύλινα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ για τους επισκέπτες τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως …..πνιγμένα από τα χόρτα….. και έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών!!!
Περιμετρικά επίσης των δύο λιμνών έχουν κατασκευαστεί δρόμοι περιπάτου, στις άκρες των οποίων είχαν φυτευτεί δένδρα και πράσινο, τα οποία παρόλο ότι έχει εγκατασταθεί αυτόματο πότισμα ( καθότι έχει γίνει και γεώτρηση) έχουν ξεραθεί και έχουν σκεπαστεί από χόρτα …….αφού δεν έχουν ποτιστεί καμία φορά!!!!, επί πλέον έχουν διαβρωθεί επικίνδυνα από τα νερά της βροχής ….. ο δε περιμετρικός δρόμος της μικρής λίμνης οδηγεί σε αδιέξοδο καθότι εμποδίζεται από ελαιοπερίβολο, το οποίο έχει φυτευτεί στις όχθες της λίμνης …..αναγκάζοντας τους επισκέπτες περιπατητές να γυρίζουν πίσω!!!!

Για να μη μακρηγορώ, δαπανήσαμε δηλαδή 4.000.000 ευρώ για ένα έργο, το οποίο η δημοτική αρχή (τωρινή και προηγούμενη) το έχουν απαξιώσει και εγκαταλείψει και εμείς οι πολίτες καθόμαστε απαθείς χωρίς να ασκούμε καμία πίεση στη δημοτική αρχή για τον έλεγχο, διασφάλιση και αξιοποίηση των χρημάτων και των αναγκών μας. Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες, θα μου πείτε, τι άλλο, από το να παρακολουθούμε, να συμμετέχουμε και να κάνουμε προτάσεις ……για τα τοπικά δρώμενα.
Η πρόταση την οποία λοιπόν καταθέτουμε για το έργο αυτό είναι: όλη η έκταση και τα κτίρια των δύο λιμνών να παραχωρηθούν δωρεάν σε έναν ιδιώτη επενδυτή (η νομοθεσία το επιτρέπει) ο οποίος θα λειτουργήσει και θα συντηρεί αυτή την υπέροχη δομή, με εισροή πολλών επισκεπτών, με παράλληλη εισροή χρημάτων στην αγορά του Αλμυρού, προκειμένου να αποκτήσουν ένα χώρο, μία δομή, η οποία θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους ανάγκες.
Για όσους δε αυτή η πρόταση τους φαίνεται, κάπως, ας δουν τα παραδείγματα των δομών του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» της «ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ» κ.λ.π., όπου έχουν γίνει πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες με σπουδαία ανάδειξη των τοπικών περιοχών και της οικονομία τους. Η πρόσφατη δε επιστημονική ανακάλυψη και τεκμηρίωση από πανεπιστήμιο του Καναδά ότι οι λίμνες ΖΕΡΕΛΙΑ έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωρίτη!!!!! και η επικοινωνία δε και μόνο αυτού του γεγονότος θα μπορούσε να επιφέρει μαζική εισροή επισκεπτών, με μεγάλο οικονομικό όφελος και προστιθέμενη αξία στην τοπική μας κοινωνία.
Καταλήγοντας νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση σαν πολίτες να συμμετέχουμε στα ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, μέσω της πίεσης στη δημοτική αρχή και σε κάθε αρχή, για τη διενέργεια Λαϊκών Γενικών Συνελεύσεων, τοπικών διαβουλεύσεων, δημοψηφισμάτων κ.λ.π, όπου θα ελέγχουμε την εξουσία, καταθέτοντας παράλληλα τις απόψεις και τις προτάσεις μας για θέματα τοπικού και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, προς όφελος των πολιτών…..
Χρήστος Καραζούπης Οικονομολόγος – ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΣ : Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω, δείχνουν και αναδεικνύουν την εγκατάλειψη του έργου στις λίμνες ΖΕΡΕΛΙΑ προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ!!!! από τη δημοτική Αρχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το