Οικονομία

Reuters: Τα φέσια της Ελλάδας σε πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ

farmakeia

«Η στεγνή από ρευστό Ελλάδα έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τώρα χρωστά στη βιομηχανία πάνω από 1,2 δισ. ευρώ».

Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δήλωση ανώτερου στελέχους της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Οπως αναφέρει το Reuters, «οι αυξανόμενοι απλήρωτοι λογαριασμοί αντανακλούν τον ολοένα και μεγαλύτερο αγώνα από τη σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα να συγκεντρώσει ρευστό και να να δημιουργήσει ένα δίλημμα στις εταιρείες κάτω από την ηθική πίεση στο να μην διακόψουν τις προμήθειες για φάρμακα ζωτικής σημασίας».

Ο Richard Bergstrom, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών και Συνεταιρισμών, δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι εταιρείες-μέλη του έχουν να πάρουν λεφτά από την Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Μάλιστα, τους χρωστούν χρήματα και τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το Reuters, φαρμακοβιομήχανοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για το τι επιλογές μπορούν να έχουν αν σημειωθεί μια ελληνική χρεοκοπία και ένα Grexit, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαταράξει τις εισαγωγές ζωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων.

«Εχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε η Επιτροπή να γνωρίζει ότι οι εταιρείες μας είναι έτσι εδώ και καιρό και πως είναι δεσμευμένες στην Ελλάδα» δήλωσε ο Bergstrom στο πρακτορείο.

Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, «υπάρχει προηγούμενο για τη φαρμακοβιομηχανία στο να συμφωνήσει κατ’ εξαίρεση φάρμακα κατά τη διάρκεια οικονομικής κρίσης. Εχει συμβεί στην Αργεντινή το 2002, όταν κάποιες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίζουν να προμηθεύουν φάρμακα για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώνονται».

«Ωστόσο, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύπλοκη, δεδομένου των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ» επισημαίνει το Reuters. «Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία στο να εγκρίνει ένα ειδικό σχήμα».

Συμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, «οι παραγωγοί φαρμάκων επιθυμούν ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει βήματα που θα μετριάζουν τις συνέπειες μιας επέκτασης της μόλυνσης σε άλλες αγορές, όπως εκείνες των βοτάνων ή των επανεξαγωγών των φαρμάκων, αλλά και να εμποδίσει άλλες κυβερνήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις ελληνικές τιμές στα φάρμακα».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το