Οικονομία

Reuters: Στις κάλπες οι Ελληνες-Στην εντατική η οικονομία

Protesters are silhouetted in front of the parliament during an anti-austerity and pro-government demonstration in Athens February 15, 2015. Greece has agreed with its European partners that there needs to be a "national reform plan" to deal with decades-long issues of the economy, its government spokesman said on Sunday. Greece and its euro zone partners are in difficult negotiations over demands by the new government of leftist Prime Minister Alexis Tsipras for an end to austerity and a renegotiation of Greece's debt. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

«Με την οικονομία της στην εντατική», η Ελλάδα οδεύει ακόμη μια φορά προς τις κάλπες και οι πολίτες- ακόμη και όσοι έχουν μια δουλειά-είναι ακόμη πιο φτωχοί από ό,τι το 2001, γράφει το Reuters.

Με τα σύννεφα της οικονομικής ύφεσης να πλανώνται πάνω από την χώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την οικονομία ως όπλο στην προεκλογική τους εκστρατεία, καθώς μένουν όλο και λιγότερες μέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών, αναφέρει το Reuters.

Ο τέως πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τους όρους του τρίτου μνημονίου στο οποίο συναίνεσε όπως είπε απρόθυμα και το οποίο βλάπτει- κατά δική του ομολογία- την ανάπτυξη.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, τον κατηγορεί ότι έκανε κακή διαχείριση της οικονομίας και την οδηγεί σε νέα ύφεση «μια τακτική που έχει ενισχύσει τα ποσοστά του εις βάρος του αντιπάλου του».

Ωστόσο και οι δυο πολιτικοί δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, κάτι που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δυσπιστούν και δεν θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση, ανεξαρτήτως του ποιός θα αναδειχθεί νικητής, επισημαίνει το πρακτορείο.

«Δεν βλέπω καμία ανακούφιση στο άμεσο μέλλον, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών» λέει ο 42χρονος Κώστα Μαλλάτος που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Αθήνα.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος λίγο λιγότερο από 2%» λέει ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίνκας.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρέασαν αρνητικά την οικονομία είναι και η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που ξεκίνησαν τον Ιούλιο καθώς και οι κλειστές τράπεζες, ενώ επίπονο αναμένεται και το επόμενο διάστημα, αφού μαζί με το τρίτο μνημόνιο έρχονται νέοι φόροι και περικοπές σε συντάξεις, καθώς και μεγαλύτερη ανεργία, ενώ θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν δημιουργούνται, αλλά χάνονται διαρκώς, υπογραμίζει το Reuters.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το