Κόσμος

Reuters: Οι Ελληνες Xριστιανοί αψήφησαν την απαγόρευση για τα Θεοφάνια

«Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες τέλεσαν την τελετή των Θεοφανίων την Τετάρτη, αψηφώντας ανοιχτά τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό που απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών τελετών σε μια από τις σημαντικότερες ημέρες για το ορθόδοξο ημερολόγιο» γράφει το Reuters.
Σε δημοσίευμα του πρακτορείου, σημειώνεται πως οι πιστοί «παρακολούθησαν την πρωινή Λειτουργία, παρότι ετέθησαν περιορισμοί στον αριθμό ατόμων που επιτρέπονταν στις εκκλησίες».

«Κανείς νόμος δεν μπορεί να μας ορίσει τι θα κάνουμε»

Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις πιστών έξω από τις εκκλησίες, όπως της 38χρονης Σταυρούλας, η οποία αναφέρει: «Άλλο οι κυβερνητικές εντολές και άλλο η πίστη» και συμπληρώνει: «Κανείς νόμος δεν μπορεί να μας ορίσει τι θα κάνουμε».
Ο αρθρογράφος του Reuters περιγράφει πως η αστυνομία βρισκόταν παρούσα έξω από την εκκλησία, αλλά χωρίς να παρεμβαίνει, δηλώνοντας πως θα μεταχειριζόταν ήπια μέτρα προκειμένου να πείσει τους πολίτες να μη συνωστίζονται. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί «σήκωσαν τους τόνους, καλώντας τους από τα μεγάφωνα να κρατούν αποστάσεις».

Η ήπια προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία
«Η προσέγγιση υπογράμμισε τον δισταγμό της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί με την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη δημόσια ζωή της Ελλάδας» γράφει στη συνέχεια το δημοσίευμα.

Επιπλέον, το Reuters υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον περιορισμούς για τον κορωνοϊό, παραθέτοντας όσα διαδραματίστηκαν πριν από τα Θεοφάνια, με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αντιταχθεί στις προσταγές του κράτους, χαρακτηρίζοντάς τες αδικαιολόγητες.

Δηλώσεις πιστών για τα Θεοφάνια στο Reuters
«Αν ένας ιερέας μεταβεί συνοδεία κληρικών προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό των υδάτων, χωρίς την παρουσία πολιτών, ποιο θα είναι το πρόβλημα;» διερωτάται στο Reuters μια πιστή, ονόματι Σουζάνα Μουστέλογλου. «Ποιος θα είχε πρόβλημα;».

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η γιορτή των Θεοφανίων είναι μια από τις πιο σημαντικές του Ορθόδοξου Εορτολογίου. Επιπλέον, αναφέρεται πως παρότι η Ελλάδα υπήρξε πιο επιτυχής στον περιορισμό του κορωνοϊού από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το σύστημα υγείας της δοκιμάζεται έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης.
«Τις τελευταίες εβδομάδες το σύστημα υγείας μάχεται με σημαντικά clusters στη βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Αττική κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα».

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το