Κόσμος

Reuters: Δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup

tsakalotos

Δεν είναι πιθανή μία συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαϊου, υποστηρίζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο Reuters.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή των δόσεων και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους, προχωρούν πολύ αργά.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία πάνω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και σε συμφωνία για το προληπτικό πακέτο μέτρων που η Αθήνα πρέπει να έχει έτοιμο σε περίπτωση που δεν πιάσεις τους δημοσιονομικούς στόχους.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι «κάνουμε αργή πρόοδο. Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Αυτό είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες μετά από αυτήν», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με τα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Θα ήταν προτιμότερο, κατά την ίδια πηγή, να έχουμε συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος κρίσης την περίοδο εκείνη.

Ωστόσο, συμπλήρωσε η πηγή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη νέα δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου οποτε δεν υπάρχει το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.

Σύμφωνα με την δεύτερη πηγή, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές όσον αφορά την αναδιάρθωση του χρέους της Ελλάδας με τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο, δηλαδή, πιστωτή της Ελλάδας – να υποστηρίζει δημοσίως ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους.

Πηγή www.iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το