Πολιτισμός

Ρεσιτάλ κοντραμπάσου στον Βόλο από τη Σεραΐνα Σέιδου

Η πρώτη επαφή της Σεραΐνας Σέιδου με το κοντραμπάσο προέκυψε πριν από 30 περίπου χρόνια. Αρχές της δεκαετίας του ‘90 βρέθηκε στο Χόρτο, όπου παρακολούθησε το σόλο ενός Ρώσου κοντραμπασίστα, γεγονός που στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί και η ίδια στη συνέχεια με το συγκεκριμένο έγχορδο.
Η Βολιώτισσα μουσικός θυμήθηκε χαρακτηριστικά την εμπειρία που βίωσε τότε στο Πήλιο: «Συμμετείχα σε ένα σεμινάριο του ιδρύματος «Αγγελίνη-Χατζηνίκου». Είχε προσκληθεί μία ρωσική ορχήστρα στο Χόρτο. Κάποια στιγμή, ο κοντραμπασίστας, ο οποίος ήταν στη σκηνή έπαιξε σόλο. Μου άρεσε. Εκείνος τότε μου είπε: «Μάθε κοντραμπάσο». Γέλασα. Μου φάνηκε πολύ μεγάλο όργανο. Τελικά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς πήγα και γράφτηκα κοντραμπάσο».
Η Σεραΐνα Σέιδου προερχόταν βέβαια από οικογένεια με μουσικές καταβολές. Άλλωστε, προτού στραφεί στο κοντραμπάσο, είχε ξεκινήσει από μικρή ηλικία να παίζει πιάνο. «Υπήρχαν ακούσματα. Η μητέρα μου ήταν διπλωματούχος πιανίστρια. Έπαιζα κι εγώ. Δεν ήμουν «αλεξιπτωτίστρια». Ήθελα να ασχοληθώ με τα έγχορδα και όταν είδα το κοντραμπάσο, δεν υπήρξε ερώτημα για τον δρόμο που θα ακολουθήσω», σημείωσε με νόημα, για να αναφερθεί στη συνέχεια ποιο από τα δύο όργανα προτιμά: «Με ρωτούν τι επιλέγω ανάμεσα από πιάνο και κοντραμπάσο. Για μένα το ερώτημα είναι τι θέλεις να μελετάς. Μου αρέσει πολύ να ακούω πιάνο, αλλά να μελετώ κοντραμπάσο. Είναι με το τι θέλει κάποιος να ασχολείται».

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο λύκειο, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έχει πάρει πτυχίο πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Κωστή Γαϊτάνο και δίπλωμα κοντραμπάσου επίσης από το ίδιο ωδείο με καθηγητή τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Πριν από 14 χρόνια βρέθηκε και στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταπτυχιακό της, με την κ. Σέιδου να λέει: «Βρέθηκα για δυόμισι χρόνια στο Βερολίνο. Από το 2004 μέχρι το 2006 και πήρα το Konzert examen στο κοντραμπάσο με καθηγητή τον Michael Wolf από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Το μεταπτυχιακό μου ήταν καθαρό πρακτικό και ήταν το ανώτερο πτυχίο που υπάρχει για όργανο σε πανεπιστήμιο στη Γερμανία».
Όσο για την επαγγελματική της σταδιοδρομία; Από το 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς διορίστηκε μόνιμα στο Δημόσιο καταλαμβάνοντας θέση στο αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο της χώρας. Επίσης, έχει παίξει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής για δύο χρόνια συμπράττοντας σε μοντέρνο ρεπερτόριο με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ενώ έχει περάσει και από την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Θεόδωρου Αντωνίου. Αυτή την περίοδο διδάσκει ως καθηγήτρια κοντραμπάσου σε γνωστό ωδείο της Αθήνας, όπου διαμένει μόνιμα, ενώ τις δραστηριότητές της συμπληρώνουν τα ρεσιτάλ που δίνει σε ετήσια σχεδόν βάση.
Μάλιστα, τον φετινό χειμώνα προγραμματίζει το πρώτο της ρεσιτάλ στον Βόλο από το 1997 που έφυγε από τη γενέτειρά της, σημειώνοντας: «Αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζω, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου θα δώσω ρεσιτάλ στον Βόλο, το πρώτο εδώ και 21 χρόνια που λείπω από εδώ. Η πιανίστριά μου, η οποία είναι από το Βερολίνο, αγαπά πολύ τον Βόλο και μου ζήτησε να κάνουμε -αφιλοκερδώς μάλιστα- ένα ρεσιτάλ εδώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το