Τοπικά

Ρεκόρ στις ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρεία – Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας στη Μαγνησία

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έφτασαν φέτος οι ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρικά ιδρύματα συμπολιτών που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Εισαγγελία του Βόλου υποβλήθηκαν μέχρι την Παρασκευή 218 αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η χρονιά θα κλείσει με 220, αριθμός ρεκόρ σε επίπεδο δεκαετίας.
Δεδομένου ότι σε έναν βαθμό η οικονομική κρίση δημιούργησε τις συνθήκες για την αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών, τότε ενδεχομένως να μιλάμε ακόμα και για υψηλό εικοσαετίας. Πιο συγκεκριμένα το 2018 κατατέθηκαν συνολικά 219 αιτήσεις, 174 το 2017, 168 το 2016 190 το 2015, 174 το 2014, 203 το 2013, 185 το 2012, 189 το 2011, 181 το 2010 και 180 το 2009.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσηλευθεί στο παρελθόν σε κάποια κλινική, έλαβαν την απαραίτητη αγωγή, επέστρεψαν πίσω στο σπίτι, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση έγινε εκ νέου προβληματική.
Οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία και άλλοι παράγοντες αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τη γενεσιουργό αιτία του διαταραγμένου ψυχισμού μερίδας συμπολιτών, ενώ και η μη λήψη φαρμάκων εξαιτίας του χρηματικού κόστους οδηγούν στην επίταση του προβλήματος.
Παράλληλα τις περιόδους των γιορτών παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά υποβάλλεται τουλάχιστον μια αίτηση.

Τι ορίζει η νομοθεσία
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά από προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.
Βάσει αυτού του νόμου συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες.
Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.
Eπίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών, συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Σε ποσοστό 98% περίπου επί του συνόλου των σχετικών περιπτώσεων, οι ιατρικές γνωματεύσεις υπογράφονται από δύο ψυχιάτρους.
Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.
Εξάλλου, το δικαστήριο, που δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αν κρίνει ότι οι γνωματεύσεις των δύο ψυχιάτρων που προσκομίζονται, διαφέρουν μεταξύ τους ή δεν είναι πειστικές ή ο επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί ο ασθενής, διατυπώνει αντίθετη προς τις γνωματεύσεις γνώμη, διατάζει την εξέταση του ασθενή και από άλλον ψυχίατρο.
Σε εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής, οι ασθενείς μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εξέταση και σύνταξη των σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων.
Η αιτιολογία και η επιστημονική τεκμηρίωση των ιατρικών γνωματεύσεων αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την ορθή και δίκαιη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το