Ελλάδα

Ρεκόρ αιτημάτων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου

newego_LARGE_t_1101_54694169_type13145

Περισσότερα από κάθε προηγούμενη χρονιά ήταν το 2015 τα αιτήματα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, το 2015 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 4.871 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν σε νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 3.780 το 2014, καθώς και 3.937 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων έναντι 4.717 το 2013. Επίσης παρέλαβε 2.304 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων –έναντι 1.956 το 2014– για τη διακρίβωση εγκλημάτων που εμπίπτουν στην ποινική δικονομία (π.χ. ανθρωποκτονίες από πρόθεση, πορνογραφία ανηλίκων, εκβίαση και οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.α.).
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο, Μιχάλη Σακκά επισημαίνοντας ότι η ραγδαία αύξηση των αιτημάτων πιθανώς να δικαιολογείται εν μέρει και από το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν καταγράφονταν αναλυτικά όλα τα αιτήματα.
Τα αιτήματα, αφορούν κυρίως λόγους εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, εγκλήματα, λαθρεμπορία, ναρκωτικά, παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπίρα, πέρυσι, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δύο παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ οριστικοποιήθηκε και η κύρωση του προστίμου ύψους 50,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει η Αρχή στη Vodafone για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ωστόσο η υποστελέχωση της ΑΔΑΕ φαίνεται ότι λειτουργεί ανασταλτικά στην εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς θα χρειάζονταν οι διπλάσιοι τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σήμερα η Αρχή, η οποία απασχολεί μόλις 38 άτομα, πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο μία φορά ανά δύο χρόνια, ενώ το ιδανικό θα ήταν μία φορά το χρόνο. Η εκτίμηση της νέας διοίκησης της ΑΔΑΕ είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού τουλάχιστον κατά 50%.
Οι ανάγκες σε υπαλλήλους αναμένεται να καλυφθούν μέσω μετατάξεων εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και με την περαιτέρω εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού.
Επιπλέον, για την ΑΔΑΕ αναζητούνται κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική της υποδομή.
Παρά τις ελλείψεις, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 15 τακτικοί έλεγχοι σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτήθηκαν 27 επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των παρόχων. Εκτός από τους τακτικούς ελέγχους, η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε 24 επισκέψεις σε εγκαταστάσεις παρόχων, προκειμένου να διερευνήσει 19 καταγγελίες που αφορούσαν σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Επίσης, διενήργησε άλλους έξι έκτακτους ελέγχους σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την εξέταση περιστατικών ασφάλειας που αναφέρουν στην Αρχή οι πάροχοι, όπως οφείλουν. Τέλος, σε ότι αφορά τους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών, η
Αρχή διενήργησε εννέα εκτάκτους ελέγχους μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αρχή ή αναφορές περιστατικών ασφάλειας και έναν έκτακτο έλεγχο αυτεπάγγελτα. Επίσης επεξεργάστηκε 35 πολιτικές ασφαλείας που κατέθεσαν πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και 41 πολιτικές ασφαλείας εταιριών που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Γεγονός είναι, όπως επεσήμανε και ο κ. Ζαμπίρας, ότι η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών αποτελεί μείζον ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα: «Οι έρευνες χρηστών και συνδρομητών ανά την Ευρώπη δείχνουν ότι απασχολούν πάνω από τους μισούς πολίτες και ο διάλογος με όλους τους φορείς είναι έντονος στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας 2002/58/ΕΚ που είναι γνωστή και ως eprivacy».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το