Ελλάδα

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό πριν από την 3η ψηφοφορία

βουλή τσολιάδιες

Διλήμματα, πρωτοβουλίες, καταμέτρηση πιθανών ψήφων και πολιτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής είναι τα κομμάτια που θα συμπληρώνουν, ανάλογα με το πώς θα τα χρησιμοποιεί το κάθε στρατόπεδο, το παζλ του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί μετά τα 168 «ναι» που πήρε η κυβέρνηση στη χθεσινή, δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε πέντε ημέρες θα ξεκαθαρίσει οριστικά αν ο Σταύρος Δήμας θα είναι ο αντικαταστάτης του Κάρολου Παπούλια ή αν θα πάμε σε πρόωρες κάλπες τέλη Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, που είναι και η επικρατέστερη ημερομηνία αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος. Με την κυβέρνηση να αναζητάει 12 βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ να… καλωσορίζει τη ΔΗΜΑΡ και να ετοιμάζει ψηφοδέλτια και το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο κοντά όσο ποτέ στο να «κοπεί» στα δύο και να κατέβει με δύο ψηφοδέλτια, το πολιτικό σκηνικό είναι πιο ρευστό από ποτέ.

Τα δεδομένα για την 3η ψηφοφορία

Τα δεδομένα, πάντως, για την 3η ψηφοφορία είναι πως η κυβέρνηση αναζητάει 12 «ναι» από τους ανεξάρτητους που και χθες ψήφισαν «παρών», κάτι το οποίο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά από τους Πέτρο Τατσόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη, Οδυσσέα Βουδούρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρο Παραστατίδη, Ραχήλ Μακρή, Πάρι Μουτσινά, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκο Μπόλαρη. Ισως να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος και Νίκη Φούντα. Οπότε αναζητούνται διαρροές από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Μετά το τέλος της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι περισσότεροι έσπευσαν να αποχωρήσουν από τη Βουλή, με το μυαλό και το βλέμμα σε πρόωρες κάλπες.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητάει μέχρι τελευταία στιγμή τα 12 «ναι»

Με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει σε καθαρές λύσεις, τα Χριστούγεννα θα έχουν ένα έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επιμένουν πως με τις κατάλληλες κινήσεις της τελευταίας στιγμής δεν είναι απίθανο να βρεθούν οι 12 βουλευτές που χρειάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει νέα δημόσια παρέμβαση, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι στα όσα έχει ήδη πει ως προς την ανάγκη συναινετικής εκλογής. Ετσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως να σκέφτονται ακόμα και την τελευταία στιγμή να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν «ναι».

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό, σενάριο που απορρίπτει και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «όχι» στα σενάρια για κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά με άλλη ηγεσία.

ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου σε διαφορετικά μονοπάτια

Η τελευταία εξέλιξη στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως έχει γράψει το iefimerida εδώ και εβδομάδες, είναι η κίνηση διάσπασης του ΠΑΣΟΚ από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και η κάθοδος στις εκλογές με νέο δικό του κόμμα. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να είναι όλο και πιο κοντά μετά και το νέο αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνέδριο του κόμματος σε χρόνο μετά τις εκλογές και οδεύει ολοταχώς για την ίδρυση νέου κόμματος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου διεκδικεί σχεδόν το ένα τρίτο της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (περίπου δέκα βουλευτές).

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δίνουν τα χέρια -Ενας ένας φεύγουν οι βουλευτές από τον Κουβέλη

Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται για το καθοριστικό ραντεβού μετά την 3η ψηφοφορία, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του 2014, όπως είπε χθες και ο Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα, παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονται από την Αγίου Κωνσταντίνου, η συνεργασία μπορεί να φθάσει έως την αναστολή λειτουργίας του κόμματος και κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Στη ΔΗΜΑΡ το κλίμα είναι εκρηκτικό, αφού οι απώλειες για τον Φώτη Κουβέλη συνεχίζονται και το κόμμα έχει μείνει μόλις με 9 βουλευτές, μετά και την απόφαση της Νίκης Φούντα να ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ οι φωνές διαφωνίας για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται όλο και πιο έντονες.

Το Ποτάμι καλεί και… ανακοινώνει ανεξάρτητους

Στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Σπύρος Λυκούδης (αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ο «γάμος») και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτό να ενταχθεί και η Κατερίνα Μάρκου, καθώς και άλλοι ανεξάρτητοι.

Σε θολά νερά οι ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από το Χαϊκάλης-gate, αναμένεται να βγουν πληγωμένοι και να χάσουν μεγάλο μέρος από την κοινοβουλευτική τους δύναμη τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, παραμένει άγνωστο πόσοι θα επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι με το κόμμα.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το