Άρθρα

Reality και πολιτικοί

Του Γιώργου Ινεπολόγλου*

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτές-κριτές των realities της τηλεόρασης με ύφος επτά καρδιναλίων, κατευθύνουν την εύπλαστη μάζα της νεολαίας σε ύποπτα μονοπάτια, υποδεικνύοντας στους νέους τον παράδεισο του εύκολου χρήματος, όπως χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Βαλτινός επισημαίνει στην εφημερίδα το “ποντίκι”. «Τα ριάλιτι είναι η ανθρώπινη κατάντια . . . προάγουν χαμερπή ένστικτα, προβάλουν το κουτσομπολιό σαν μέσο επιβίωσης, την υποκρισία. Αν οι παίχτες . . . κυκλοφορήσουν και πέντε κιλοτάκια και γίνουν γνωστοί, αποτελούν χρυσό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Αν κιόλας οι κοπέλες φωτογραφηθούν σε λουσάτο κότερο . . . δένει το γλυκό. Το ότι οι συμμετέχοντες σε ριάλιτι μπορεί να γίνουν παραδείγματα για νεότερους είναι το χειρότερο»
Γι αυτό τον λόγο, ακόμη μία φορά έρχομαι να ψέξω την ικανότητα του υπουργείου παιδείας, και όχι μόνο, που θέλει να αντικαταστήσει τους δασκάλους των δημόσιων σχολείων με εκπαιδευτές αναμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, στις υποτιθέμενες ακαδημίες των σκουπιδιών. Επειδή το ΕΣΡ κοιμάται, επιτρέπει την βοθρολογία και αδιαφορεί για την πραγματική εκπαίδευση, στέλνοντας την νεολαία βορά των τηλε-καναλιών για το αθέμιτο κέρδος . Πολύ εύκολα όμως φιμώνει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή. Πέρα από αυτό, προετοιμάζει και την πελατεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, βάζοντας σκληρούς όρους και κανόνες επιλογής για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτήρια. Προφανώς η ελάττωση του αριθμού των εισακτέων, θα ανοίξει την κερκόπορτα και θα δώσει τροφή στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και θα ωθήσει σε οικονομική αιμορραγία τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, προσφέροντας κατώτερης αξίας μάθηση. Αν ο μαθητής δεν είναι ικανός να περάσει σε κρατικό πανεπιστήμιο, γιατί να είναι ικανός να σπουδάσει σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο; Αν παρουσιάζεις αυτή την λαιμητόμο εισαγωγής στα πανεπιστήμια σαν καλυτέρευση της εκπαίδευσης, καλό θα είναι να βλέπεις και την αιμορραγία από την πίσω πόρτα που οι νέοι κατώτερης διανοητικής στάθμης θα κατευθυνθούν προς εκμετάλλευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως εύκολα κατευθύνονται στον «ψευδο-παράδεισο» που προσφέρουν τα ριάλιτι. Η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης θα οδηγήσει στον στραγγαλισμό και τον θάνατο της γνώσης, με τον ίδιο τρόπο που οδηγούνται οι συμπολίτες στον θάνατο με την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης που το ζούμε καθημερινά.

Το παραπάνω φαινόμενο της απαξίωσης των δημόσιων λειτουργιών είναι η τροφή των ανίκανων πολιτικών για την αλλαγή πορείας. Θέλουν να καταστρέψουν ένα πάρκο; απλά το εγκαταλείπουν το υποβαθμίζουν και όταν οι πολίτες αγανακτήσουν, έρχεται η κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν. Προφανώς είναι ανίκανοι να στηρίξουν την πολιτική τους και την εφαρμόζουν με αυτόν τον τρόπο. Θέλεις να δημιουργήσεις ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; απλά βάζεις την Κεραμέως να υποβαθμίσει τα υπάρχοντα. Είναι εμφανής η αντίδραση του ΤΕΕ με αυτή τη υποβάθμιση. Θέλεις ιδιωτικά νοσοκομεία, βάζεις τον Κικίλια να διαλύσει τα δημόσια. Το βλέπουμε καθημερινά στους θανάτους ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Θέλεις να κλείσεις τα μικρομάγαζα; Βάζεις τον Άδωνη να εφαρμόσει το click away και να διαλύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τα τηλεοπτικά κανάλια δημοσιεύεται ότι το click away λειτουργεί στο 15% της αγοράς. Η αξιοπιστία τους με κάνει να πιστέψω ότι το νούμερο αυτό είναι υπερβολικό. Χαριτολογώντας και χρησιμοποιώντας χωρίς μελέτες οποιεσδήποτε πηγές όπως κάνουν αυτοί, θα διορθώσω ότι λειτουργεί στο 1%. Το υπόλοιπο 99% κ. Άδωνη τι θα κάνει; Το αποζημίωσες; Φυσικά όχι !!! Θέλουν να πιστέψουμε ότι, ένας πελάτης στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς με μάσκα και προφυλάξεις μεταφέρει τον κορωνοϊο και δεν πρέπει να λειτουργεί, ενώ ο συνωστισμός και το τζαρτζάρισμα των 21 παικτών σε εκτέλεση κόρνερ ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και χωρίς προφυλάξεις τον απωθεί. Η μαφία καλά κρατεί και στηρίζει τα συμφέροντά της. Κατά τα άλλα ο Χαρδαλιάς μας λέει κάθε μέρα για τον συνωστισμό. Την ώρα που γραφόταν αυτά τα λόγια φωτογράφιζα και την θεία λειτουργία σε ναό των Αθηνών. Κανένα μέτρο προστασίας. Δεν βλέπω όμως κανένα πρόστιμο στην εκκλησία, την στιγμή που καταστηματάρχης στο Βόλο εξυπηρετώντας δύο συμπολίτες πήρε το ραβασάκι των 5000 ευρώ και οι δύο συμπολίτες από 300. Και ο Θεός στα ρουσφέτια; Φυσικά όχι. Μόνο αυτοί που τον καπηλεύονται. Μου φαίνεται ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας και δεν το έχουμε καταλάβει. Ή μάλλον οι μαυρογιαλούρηδες μας δουλεύουν κι εμείς τους χειροκροτούμε.

*Ο Γ. Ινεπολόγλου είναι φυσικός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το