Παραπολιτικά

To RDF είναι το «ψωμί» του Φάμελου

Έως και διπλασιασμός των δημοτικών τελών για την αποκομιδή απορριμμάτων απειλείται από το 2018, σε ορισμένες δε περιπτώσεις και ακόμη περισσότερο, όπως στην περίπτωση του Βόλου που διαχρονικά υπάρχει χαμηλό τέλος ανά τόνο για την ταφή απορριμμάτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος είπε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο «πρόστιμο» για την ταφή των σκουπιδιών, μιλώντας σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Η ώρα της ευθύνης».

Το νέο απειλούμενο χαράτσι προκύπτει από ένα ειδικό τέλος που αφορά στην ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και είχε θεσπιστεί με νόμο για να πρωτοϊσχύσει το 2015.
Είναι κάτι σαν «πρόστιμο» για κάθε Δήμο που θάβει τα σκουπίδια του στο χώμα χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστεί για να βγάλει από μέσα χρήσιμα υλικά. Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος Δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή (πρακτικά όλοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα) θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά 4 χρόνια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κυβερνήσεις απλώς έδιναν ετήσια αναστολή εφαρμογής αλλά ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.
Με ποια τεχνολογία θα γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων; Εδώ ο κ. Φάμελλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη και για το εναλλακτικό καύσιμο (RDF)», με δυνατότητα, μάλιστα, εξαγωγής του καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε τσιμεντάδικα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το καύσιμο αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των σκουπιδιών και ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλειε την παραγωγή του τα παλιότερα χρόνια.
Και θα πληρώσουμε περισσότερα δημοτικά τέλη μιας και υποδομές δεν υπάρχουν και θα καίμε RDF. Μας αποτέλειωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το