Τοπικά

«Ραβασάκια» της Εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα 2014 – Ταλαιπωρία φορολογούμενων και στη Μαγνησία

Για ταλαιπωρία του όλου συστήματος γύρω από τις φορολογικές δηλώσεις κάνει λόγο ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς. Κάθε χρονιά τέτοια εποχή αποστέλλονται στους φορολογούμενους «ραβασάκια» της Εφορίας για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν. Φέτος τα «ραβασάκια» αφορούν στα εισοδήματα του 2014 (φορολογική δήλωση 2015) και όχι τυχαία, διότι κλείνοντας η φετινή χρονιά παραγράφεται το 2014.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε πως με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς παραγράφεται το 2014, για αυτό από μέρα σε μέρα οι φορολογούμενοι θα παραλάβουν ενημερώσεις για να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2014.
«9,5 στις 10 περιπτώσεις έρχονται κάποια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα το ΙΚΑ, και αλλάζει, εκ των υστέρων, χωρίς να ενημερώσει, τα ποσά που έχει στείλει στο Taxis, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αυτό ή το αγνοούν για να μην υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Κάποιοι πάλι παίρνουν αναδρομικά, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Όλοι αυτοί πρέπει να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις» τόνισε.

Ο ίδιος εκτιμά πως η ενημέρωση δεν θα γίνει με ένα μέιλ, αλλά θα βγει αυτόματα από το αρμόδιο υπουργείο ένα νέο εκκαθαριστικό, το οποίο θα ονομαστεί εκκαθαριστικό εκτιμώμενου φόρου, έτσι ώστε να αναγκάσει τον φορολογούμενο είτε να το αποδεχτεί είτε να ψαχτεί, ώστε να κάνει μετά τροποιητική δήλωση. «Αν γίνει τροποιητική φορολογική δήλωση, πρακτικά ακυρώνεται το εκκαθαριστικό του εκτιμώμενου φόρου και θα εκδοθεί νέο βάσει της δήλωσης του υποβλήθηκε. Εκτιμώ ότι θα αφορά κατηγορίες όπως συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι παίρνουν επικουρικά ή εφάπαξ αναδρομικά, και περιπτώσεις θανόντων όπου στον/στη σύζυγο έρχονται κάποια στιγμή με καθυστέρηση αναδρομικά» ανέφερε για να προσθέσει: «Όλα αυτά προέρχονται από τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος».
Ο κ. κεχαγιάς σημείωσε πως θα αφορά μικροποσά που θα ταλαιπωρήσουν όμως αφάνταστα τους φορολογούμενους. «Π.χ. κάποιος ασθένησε το 2014 και πήγε στο ΙΚΑ και πήρε 10 ευρώ επιδότηση, τα οποία δεν τα είχε στείλει εμπρόθεσμα ως συνήθως και κατ’ επανάληψη το ΙΚΑ. Έτσι αυτοί οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να τρέχουν για να βρουν τι συμβαίνει. Και μιλάμε για συνηθισμένες περιπτώσεις, που θα ταλαιπωρήσουν υπαλλήλους του ΙΚΑ, λογιστικά γραφεία, υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών, υπαλλήλους στην Εφορία και τον ίδιο τον φορολογούμενο που θα μπει σε έξοδα κ.λπ. Και όλα αυτά πολλές φορές για ένα τίποτα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το