Οικονομία

«Ραβασάκια» από την Εφορία για κρυφές καταθέσεις

Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογουμένους που εντοπίστηκαν με αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των τραπεζικών τους καταθέσεων ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί «πιάστηκαν» από την πρώτη διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων. Το σύστημα αυτό μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύπτει φορολογουμένους με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά, οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτή την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.

Η διασταύρωση αφορά φορολογικές δηλώσεις και καταθέσεις από το 2000 έως το 2012 και όσοι πιάστηκαν στη διασταύρωση πρόκειται να λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο. Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων θα λειτουργήσει έτσι ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, καταβάλλοντας:

• 50% φόρο επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο.

• 55% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

• 60% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης, με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές Αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια. Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις.

Ζώνη υψηλού κινδύνου
Ομως πολλοί φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν με διαφορές στα εισοδήματά τους με τις τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να περάσουν από τις φορολογικές Αρχές για να αποδείξουν ότι δεν έχουν αποκρύψει εισόδημα ή δεν το δήλωναν νόμιμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

• Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως επιχειρηματίες. Αν και δεν απέκρυψαν ουσιαστικά εισόδημα, θα κληθούν να δικαιολογήσουν με παραστατικά την προέλευση ποσών, όπως η πώληση μετοχών ή η είσπραξη μερισμάτων. Μόνο που η εύρεση δικαιολογητικών έπειτα από 15 χρόνια είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη ή πρακτικά αδύνατη.

• Χιλιάδες φορολογούμενοι, όπως οι ιδιοκτήτες οικοδομικών επιχειρήσεων, οι αγρότες και οι αυτοκινητιστές ταξί, που το εισόδημά τους δεν φορολογούνταν με βάση το σύστημα έσοδα μείον έξοδα, αλλά με τεκμαρτά με βάση έναν συντελεστή. Σε αυτούς το εισόδημα που εμφανιζόταν στις φορολογικές τους δηλώσεις ήταν το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό. Και μάλιστα αυτό γινόταν νομότυπα. Το αποτέλεσμα θα είναι οι συγκρίσεις των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών τους με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους να τους χαρακτηρίζουν ως φοροφυγάδες λόγω «αδικαιολόγητου πλουτισμού».

• Οσοι έχουν έσοδα από πώληση ακινήτων που πουλήθηκαν σε τιμή πάνω από την αντικειμενική που αναγράφεται στα συμβόλαια, τα οποία ήδη στοχοποιούνται πλέον ως «αγνώστου προελεύσεως» εισοδήματα. Τα ποσά από την πώληση ακινήτων δεν χαρακτηρίζονταν ούτε στο παρελθόν, αλλά ούτε και σήμερα ως εισόδημα για να φορολογούνται. Στην πράξη ο πωλητής του ακινήτου, με τη δήλωση της αντικειμενικής αξίας στο συμβόλαιο που ήταν χαμηλότερη από την πραγματική, δεν γλίτωνε κάποιον φόρο. Τον γλίτωνε ο αγοραστής μέσω του φόρου μεταβίβασης. Τώρα, όμως, ο πωλητής εμφανίζεται ως φοροφυγάς και καλείται να πληρώσει φόρο για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

• Πολλά νέα ζευγάρια που αγόρασαν πρώτη κατοικία, η οποία εξαιρούνταν από τον έλεγχο «πόθεν έσχες». Τα χρήματα σε πολλές περιπτώσεις κατέθεσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι γονείς τους και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δήλωνε το ζευγάρι.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το