Οικονομία

«Ραντεβού» με την εφορία σήμερα για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ

«Μαύρη Δευτέρα» για εκατομμύρια πολίτες: Σήμερα, τελευταία εργάσιμη του μήνα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος καταβάλλοντας –αθροιστικά- περισσότερα από 1,25 δις. ευρώ ή περισσότερα από 500 ευρώ έκαστος.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Ο συνολικός λογαριασμός του μήνα θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μην αρχίσει να μετράει από τον Ιούλιο –πρώτο δύσκολο μήνα όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα- δημοσιονομικές απώλειες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά όπου ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 1,75%.

Μπορεί από τον αριθμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών να φαίνεται ότι η φορολογική βάση στην Ελλάδα είναι διευρυμένη, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τους συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά περί τα 1,25 δις. ευρώ ως πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, το 80% του βάρους πέφτει σε περίπου 500.000 φορολογούμενους.

Η ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να δείξει αύξηση της συγκέντρωσης των βαρών στους ώμους των ολίγων που δηλώνουν τα περισσότερα. Αυτό, αυξάνει και το ρίσκο για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος η οποία πέρυσι περιορίστηκε κάτω από το 75%. Φέτος, είναι πολύ πιθανό η επίδοση να είναι ακόμη χειρότερη δεδομένου ότι τα ποσά για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι σαφώς υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ερχεται και ο ΕΝΦΙΑ

Σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί ο φετινός φόρος ΕΝΦΙΑ γαι την ακίνητη περιουσία, όπως προβλέπει η ίδια τροπολογία. Ειδικότερα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TaxisNet, περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.00 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα –ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τι ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένεις που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το