Τοπικά

Ραντεβού στην παραλία του Αναύρου χειμώνα-καλοκαίρι για 63χρονο χειμερινό κολυμβητή

Το καθημερινό ραντεβού στην παραλία του Αναύρου θεωρείται δεδομένο για αρκετούς Βολιώτες, οι οποίοι δηλώνουν… αμετανόητοι χειμερινοί κολυμβητές. Δείχνουν να μην πτοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου και τολμούν τις βουτιές στα νερά του Παγασητικού. Ο Χρήστος Χατζηκαψαλάς τα τελευταία χρόνια δεν σταματάει τα μπάνια του καμία εποχή του χρόνου και δηλώνει «ερωτευμένος» με τη θάλασσα.

 

Από νέος ήρθε σε επαφή με το υγρό στοιχείο, ενώ για αρκετά χρόνια δούλεψε και στο εξωτερικό σε ποντοπόρα πλοία. Ακολούθησε το επάγγελμα του ναυτικού, ενώ πριν πιάσει στεριά, εργάστηκε και σε κρουαζιερόπλοιο που πραγματοποιούσε ταξίδια στην Καραϊβική θάλασσα. «Είχαμε έδρα το Μαϊάμι και πηγαίναμε τουρ σε Μαρτινίκα, Μπαρμπέιντος και Γουαδελούπη. Όμως, από τότε δεν αποχωρίστηκα ποτέ μου τη θάλασσα. Κρύβει ένα μεγαλείο που δεν μπορώ να αντισταθώ», θυμήθηκε ο 63χρονος Βολιώτης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φανατική συνήθεια που απέκτησε τα τελευταία χρόνια: «Από την στιγμή που βγήκα στην σύνταξη, ήθελα να εκμεταλλευθώ όσο πιο καλά μπορούσα τον ελεύθερο χρόνο μου. Να μου δίνει κάτι. Από το να πηγαίνω σε ένα καφενείο και να παίζω χαρτιά ή τάβλι, προτιμώ να έρχομαι στη θάλασσα, η οποία πέρα των άλλων μας παρέχει και μία ιδανική μορφή άθλησης».

 
Τα χειμερινά μπάνια στη θάλασσα έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Χατζηκαψαλά να κάνει νέες γνωριμίες, με τον ίδιον να λέει: «Στην πλαζ του Αναύρου είμαστε μία μεγάλη παρέα. Τους περισσότερους τους γνωρίζω κοντά στα 20 με 30 χρόνια. Χειμώνα-καλοκαίρι ανταμώνουμε εδώ στην παραλία. Εδώ κάνουμε τη ψυχοθεραπεία μας. Και το σημαντικότερο; Πλέον δεν βλέπεις μόνο συνταξιούχους, αλλά ανθρώπους όλων των ηλικιών και από κάθε επάγγελμα. Για παράδειγμα θα δεις και τον δάσκαλο ή τον φαρμακοποιό. Ακόμη και πιο νέα παιδιά».

 
Αν και το θερμόμετρο έξω από τη θάλασσα έχει πέσει πλέον αισθητά, ο Βολιώτης κολυμβητής δείχνει να μην πτοείται: «Στην αρχή μπαίνεις σιγά-σιγά, ώστε να συνηθίζει ο οργανισμός. Βέβαια, σε γενικές γραμμές οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού τον χειμώνα δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Περισσότερο πρέπει να προσέχουμε αυτά που κάνουμε, καθώς βγαίνουμε έξω. Τους κρύους μήνες του χρόνου, θέλει να φυλάγεσαι σαν τελειώνεις το κολύμπι. Να σκουπίζεσαι γρήγορα, ώστε να μην σε χτυπάει ο αέρας, γιατί τότε θα αρχίσεις να κρυώνεις. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχεις τον χρόνο παραμονής στο νερό. Λίγα λεπτά αρκούν κάθε φορά, χωρίς να χρειάζονται υπερβολές και να μην καταλήγεις να βλάπτεις τον εαυτό σου».
Όσο για τα οφέλη από τη χειμερινή κολύμβηση; Ο κ. Χατζηκαψαλάς επισήμανε: «Από τότε που καθιέρωσα τα χειμερινά μπάνια, είδα διαφορές στην υγεία μου. Τα τελευταία χρόνια δεν έχω αρρωστήσει. Σπάνια βλέπεις άρρωστο έναν χειμερινό κολυμβητή. Και τώρα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δεν κρυώνω τόσο, όσο οι υπόλοιποι, ενώ και μέσα στο σπίτι μου αρκεί μία κουβέρτα».

 
Και φυσικά οι καθημερινές επισκέψεις στη θάλασσα, ενίοτε κρύβουν και τα… τυχερά τους. «Κάποιες φορές, αφού τελειώσουμε το μπάνιο μας, πάμε και στην «Αύρα» για κανένα τσιπουράκι. Κι αυτό είναι στο πρόγραμμα», εξομολογήθηκε χαμογελώντας ο συνταξιούχος Βολιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το