Ελλάδα

Ραντεβού στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη έκλεισαν οι ευρωσοσιαλιστές

assets_LARGE_t_420_54714703_type13145

Ραντεβού στην Αθήνα για να «ακτινογραφήσουν» εκ νέου την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και να ενεργοποιήσουν τις αποφάσεις για άμεσες δράσεις και «περισσότερη κοινωνική Ευρώπη» έδωσαν, όντας στη Ρώμη, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο ευρωσοσιαλιστικό κόμμα.

Η συνάντηση, στις 9 Σεπτέμβρη, κλείστηκε ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος, συμμετέχοντας ως παρατηρητής στη συνεδρίαση της Ρώμης την περασμένη Παρασκευή, άδραξε την ευκαιρία να αναδείξει ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και να εξασφαλίσει θετική αναφορά υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων -καταρχάς από τον οικοδεσπότη υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και εξ απορρήτων του Ματέο Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι.
Η άφιξη στην Αθήνα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, όπως του Γάλλου Αρλέμ Ντεζίρ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, εκτιμάται ότι λόγω της συγκυρίας -δηλαδή λίγο πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος- θα ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να απομονώσει ακραίες απόψεις για τα εργασιακά θέματα. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η «υπενθύμιση» από τη Ρώμη του Νίκου Παππά για τα εργασιακά, τη σχετική «χάρτα» του ΔΝΤ και την ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι η πιο σημαντική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποκομίζει μαθήματα από την ιστορία και να διδάσκεται από την εμπειρία. Για παράδειγμα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας. Αυτή είναι πολύ σοβαρή, θα έλεγα ιστορικής σημασίας δήλωση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, περιγράφοντας στη συνέχεια την εικόνα και το αποτέλεσμα μιας επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών:
«Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out). Εάν μια οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση».
Για την ελληνική κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο κ. Παππάς αλλά και ο Ν. Ξυδάκης, που συμμετείχε επίσης στη συνάντηση της Ρώμης, αποτελεί προτεραιότητα η επίμονη προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας των προοδευτικών και των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη -για να επιλύει μόνη της τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη, χωρίς να καταφεύγει στους «θεσμούς που κάνουν λάθη».
Σημεία καμπής
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα από τα σημεία της Ιστορίας που οι αποφάσεις για τη μελλοντική της πορεία δεν μπορούν -και δεν πρέπει- να αναβληθούν. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Σε σημαντικές στιγμές καμπής ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διττή επιλογή: ή να προχωρήσουμε με μια συνηθισμένη (”business as usual”) προσέγγιση ή να υιοθετήσουμε μια πολιτική αλλαγών ώστε να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο εκ νέου ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες» υποστήριξε απευθυνόμενος στους σοσιαλδημοκράτες ομολόγους του ο κ. Παππάς.
«Το εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) με τίτλο ”Μια νέα ατζέντα για την Ευρώπη 2016-2019 – PES Οδικός χάρτης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα” (”A New Agenda for Europe 2016-2019 – PES Roadmap following the UK referendum”) συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο δράσης. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας στις 16.09.2016». Μια πιθανή ιεράρχηση προτεραιοτήτων -σύμφωνα με τον υπουργό- γι’ αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:
• Να προαχθεί η βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για τη θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
• Να συνεισφέρουμε σε εθνικό επίπεδο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής, καθώς και να παρέχουμε δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση χωρίς να προσμετρούνται ως υπέρβαση των τιμών αναφοράς του ελλείμματος και του χρέους και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή να μην εκκινεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
• Να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων.
• Να τεθεί πλαφόν της τάξης του 15% του ΑΕΠ επί του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο δίδαγμα της ελληνικής κρίσης. Να μην υποφέρει κανείς άλλος.

 
Εγκυρες πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι της συνάντησης των ευρωσοσιαλιστών-υπουργών στην Αθήνα θα προηγηθεί συνεδρίαση στα Ηλύσια Πεδία, όπου θα συμμετάσχουν οι προοδευτικοί ηγέτες. Ο Φρανσουά Ολάντ, που είχε καλέσει τους αρχηγούς των χωρών που προέρχονται από το ΕΣΚ και τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτη, σκοπεύει εκτός απροόπτου να υποδεχθεί και πάλι στις 25 Αυγούστου στα Ηλύσια Πεδία τους κορυφαίους της Ευρώπης για να αναζητήσουν και να καταλήξουν στη νέα «Κοινωνική Χάρτα» που αναζητούν οι χώρες τους για να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, τη λιτότητα αλλά και το προσφυγικό ζήτημα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το