Κόσμος

Ράκα, η πρωτεύουσα του Iσλαμικού Κράτους -Τρόμος και θάνατος στην πόλη των 200.000 κατοίκων (photos)

raka-croix

Κομμένα κεφάλια εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γυναίκες μαστιγώνονται γιατί δεν φορούσαν καλά το νικάμπ, παιδιά σε στρατόπεδα εκπαιδεύονται. Αυτή είναι η καθημερινότητα στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Η πόλη της Ράκα κατελήφθη στον Ιούνιο του 2013 από τους μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας και έγινε πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί υπάρχουν σήμερα ισλαμικά δικαστήρια, θρησκευτική αστυνομία και ισλαμική αστυνομία.
Η θρησκευτική αστυνομία ασχολείται με μικροπαραβάσεις. Δηλαδή ελέγχει αν η απαγόρευση τσιγάρων και ποτών γίνεται σεβαστή, αν τα καταστήματα κλείνουν την ώρα της προσευχής. Οι πιο βαριές παραβάσεις, όπως οι κλοπές και τα εγκλήματα είναι στη δικαιοδοσία της αστυνομίας και του δικαστηρίου.

«Αν αυτοί οι «θεσμοί» σας πουν να κάνετε αυτό ή εκείνο, δεν έχετε επιλογή, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την Ράκα, είναι δικτατορία», δηλώνει ο Abu Mohammed, ένας από τους 16 ακτιβιστές του κινήματος «Η Ράκα δολοφονείται σιωπηλά», μια εκστρατεία που προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω, ειδικά μέσω Skype, πληροφορίες και βιοπραγίες που γίνονται εκεί από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Abu κατάγεται από τη Ράκα, αλλά ένιωθε ξένος ανάμεσα στους τζιχαντιστές, απέδρασε στην Τουρκία. Πρόσφατα, ένας φίλος του δολοφονήθηκε από τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους ήταν σαφές: όποιος είναι με αυτούς είναι εχθρός μας.

Ωστόσο, ο Abu δέχεται συνεχώς μέηλ από κατοίκους της Ράκα που διηγούνται τις βουρδουλιές, τα λυντσαρίσματα γυναικών και τις ιστορίες με τα 16χρονα αγόρια που παίρνουν χρήματα όταν καταδίδουν αντιφρονούντες. Μιλούν επίσης για συνεχείς αποκεφαλισμούς.

raka708
Πολλοί αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους σταυρώθηκαν στην πλατεία του χωριού Al-Naeem, η οποία ονομαζόταν «Πλατεία του Ουρανού». Σήμερα οι κάτοικοι την αποκαλούν «Πλατεία του Θανάτου». Τα πτώματα μένουν εκεί τρεις μέρες, για προειδοποίηση. Τα κομμένα κεφάλια απλώνονται στη συνέχεια πάνω σε συρμοτόπλεγμα. Ο θάνατος είναι παντού. Αποκεφαλίζονται δυτικοί όμηροι, αντιφρονούντες, δημοσιογράφοι…

«Οι περισσότεροι κάτοικοι τρέχουν ή κλείνονται στα σπίτια τους γιατί φοβούνται συνεχώς ότι κάτι κακό θα συμβεί», διηγείται ο Abu και προσθέτει: «Είναι πολύ χειρότερο από αυτό που φαντάζονται τα ΜΜΕ».

Ποδοπατούν και καίνε πακέτα τσιγάρα, απαγορεύεται το κάπνισμα.

Καταστρέφουν τρόφιμα που δεν τα θεωρούν συμβατά με τη θρησκεία.

Το πρώτο μέτρο που λαμβάνουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όταν καταλαμβάνουν μια πόλη, είναι να βάλουν πανό που αναγράφουν τους κανόνες της σαρία. Θυμίζουν κυρίως στις γυναίκες ότι πρέπει να είναι καλυμμένες από το κεφάλι ως τα πόδια. Η γυναικεία αστυνομία Khansa δημιουργήθηκε ειδικά για να επιβεβαιώνει αν αυτοί οι κανόνες γίνονται σεβαστοί. Τιμωρούν αυστηρά όσες γυναίκες φοράνε διαφανές νικάμπ, όσες έχουν κοκκαλάκια στα μαλλιά, όσες βρίσκονται με άντρες που δεν είναι οι σύζυγοί τους, όσες δείχνουν τα φρύδια τους. Οι ένοχες δέχονται τριάντα βουρδουλιές.

Η άφιξη του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα είναι ορατή στους δρόμους: οι εκκλησίες μεταμορφώθηκαν σε τζαμιά και οι παγανιστικές αρχαιότητες κατεστράφηκαν. Οι περισσότεροι χριστιανοί εγκατέλειψαν την πόλη γρήγορα, φοβούμενοι αντίποινα. Οι Αλαουίτες έφυγαν όλοι ενώ οι χριστιανοί που απέμειναν παριστάνουν τους μουσουλμάνους και πληρώνουν γι’αυτό έναν φόρο.

Στην κοινωνική ζωή, οι άνδρες και οι γυναίκες ζουν χωριστά. Κάποιοι νοσταλγούν τις εποχές που μπορούσαν να πάνε για καφέ με φίλους και να συζητήσουν επί ώρες. Αυτοί οι φίλοι τώρα χάθηκαν. Κάθε μορφή χαράς και ζωής στην πόλη εξέλιπε: η μουσική, η τέχνη, η κουλτούρα, το φλερτ στο δρόμο…

Στρατόπεδα παιδιών

Η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους δεν διδάσκεται μόνο στα σχολεία και στα τζαμιά. Οι φτωχοί πληρώνονται για να στείλουν τα παιδιά τους στα στρατόπεδα του Κράτους όπου εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες του Αλλάχ. Υπάρχουν επίσης παιδιά που εξαφανίζονται και τα βρίσκουν τελικά μέσα στα στρατόπεδα, όπου γίνεται πλύση εγκεφάλου. Τα παιδιά εκπαιδεύονται αποκεφαλίζοντας κούκλες.

raka01
raka03

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το