Τοπικά

“Υπεράνω πάσης υποψίας είναι ο παιδόφιλος” – Επισημάνσεις στο περιθώριο επιστημονικής συνάντησης στον Βόλο

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κακοποιήσεων ανήλικων γίνεται από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, που είναι και το πιο συχνό, το πιο θλιβερό και το πιο ανησυχητικό και το πιο βολικό, επισημάνθηκε χθες μεταξύ άλλων στο περιθώριο της χθεσινής διεπιστημονικής συνάντησης με θέμα την ατομική αξιολόγηση των αναγκών των ανήλικων θυμάτων εγκληματικότητας, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Βόλου.

Όπως ανέφερε η κ. Φαίη Βερβερίδου, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας, δικηγόρος και ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, «είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει ένα παιδί κάποιος ενήλικας, στον οποίο έχει εμπιστοσύνη και το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του, γι’ αυτό και έχουμε πολλά θύματα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος».
Παράλληλα η κ. Βερβερίδου ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την εγκληματικότητα με θύματα ανήλικους στην Ελλάδα, ούτε καν στην Ε.Ε. έχει δώσει η χώρα μας στοιχεία, όπως και άλλα κράτη.

Αναφερόμενη στο ίδιο πρόβλημα η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κ. Στέλλα Καραπά, τόνισε πως είναι υπεράνω πάσης υποψίας τα σοβαρά εγκλήματα και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πληροφορηθεί ο κόσμος, ότι ο παιδόφιλος δεν είναι αυτός που κρύβεται στο πάρκο και φοράει μια καμπαρντίνα, είναι ο προπονητής, ο καθηγητής, ο γιατρός, είναι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας.

Οι κ.κ. Βερβερίδου (αριστερά) και Καραπά

Όπως επισημάνθηκε επίσης, δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες στην αξιολόγηση των καταθέσεων των ανήλικων, που είναι θύματα εγκληματικών πράξεων, το σύστημα είναι κατακερματισμένο, παιδιά-θύματα έπρεπε να καταθέσουν πέντε-έξι φορές τα ίδια πράγματα, ενώ απαιτούνται και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την κατάθεση του ανήλικου, ενώ τώρα γίνεται αυτή στο αστυνομικό μέγαρο ή σε ένα γραφείο εισαγγελέα.
Η χθεσινή συνάντηση αφορούσε στην ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών από τον ευρωπαϊκό χώρο και έγινε συζήτηση επί της μεθοδολογίας και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανήλικων θυμάτων.

«Κινούμαστε στην κατεύθυνση να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας της δικαιοσύνης με την Αστυνομία και το σύστημα υγείας, όταν πρόκειται για κακοποιήσεις, για να προστατέψουμε τα παιδιά και φυσικά το πρόβλημα της αξιολόγησης της κάθε περίπτωσης, δηλαδή πολλές περιπτώσεις χάθηκαν στο τι έγινε μετά τη δικαστική απόφαση. Δεν υπάρχουν στοιχεία, το τι έγινε με το παιδί, αν μεταφέρθηκε σε κάποιο ίδρυμα και είναι χειρότερα τα πράγματα και επικίνδυνα, όταν δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον, ή όταν ανήκουν σε ευαίσθητες μειονοτικές ομάδες», ανέφερε η κ. Καραπά.
Όπως ανέφερε εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της «Θ», «έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας και της θυματοποίησης λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Τα παιδιά είναι πολύ βολικά θύματα, γιατί πολλές φορές, αν είναι πολύ μικρά σε ηλικία, δεν έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει. Πάντως και με τα ΜΜΕ και με την ευαισθητοποίηση, όλες αυτές οι υποθέσεις βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το