Τοπικά

“Βουτιά” του τζίρου στην αγορά του Βόλου λόγω απουσίας των φοιτητών – Πάνω από 5 εκατ. ευρώ οι απώλειες

Τις απώλειες από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των φοιτητών μετρά ήδη η τοπική οικονομία η οποία χάνει ακόμη μια πηγή εσόδων σε μια περίοδο μάλιστα που υπολογίζει ακόμη και το τελευταίο ευρώ.
Στον Βόλο εκτιμάται ότι φοιτούν κοντά στους 10.000 φοιτητές στα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από αυτούς οι 7.000 υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει στις πόλεις τους από την αρχή της καραντίνας και παρακολουθούν από εκεί τη διδασκαλία μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ουσιαστικά στον Βόλο έχουν απομείνει οι φοιτητές που κατάγονται από εδώ και ζουν με τις οικογένειές τους καθώς και μια μερίδα φοιτητών που θέλει να μείνει στην περιοχή σπουδών για να είναι περισσότερο προσηλωμένη ενόψει της εξεταστικής που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα διά ζώσης μαθήματα είναι άγνωστο, πότε θα ξεκινήσουν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία να συνεχιστεί και από τον Σεπτέμβριο που σημαίνει ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στον Βόλο μετά από καιρό. Αξίζει μάλιστα στο σημείο αυτό να τονιστεί πως τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα υπολογίζονται κανονικά στο εξάμηνο σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα σχολεία όπου η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έχει περισσότερο επικουρικό χαρακτήρα και δεν γίνεται παράδοση διδασκαλίας.
Με τα νέα δεδομένα από τον Βόλο απουσιάζουν όχι μόνο οι προπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και οι μεταπτυχιακοί που τα Σαββατοκύριακα έρχονταν από διάφορες πόλεις της χώρας και διέμεναν σε ξενοδοχεία, κατανάλωναν, χρησιμοποιούσαν τα μεταφορικά μέσα.
Επίσης δεν έρχονται οι δεκάδες ξένοι φοιτητές μέσω προγραμμάτων Εράσμους που επίσης νοικιάζουν σπίτια και καταναλώνουν, ενώ δεν πραγματοποιούνται και τα επιστημονικά συνέρια που προσελκύουν επισκέπτες οι οποίοι διανυκτερεύουν στην πόλη μας.

Πάνω από 5.000.000 ευρώ η απώλεια
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την απουσία των χιλιάδων φοιτητών;
Οι φοιτητές αφήνουν ισχυρό το αποτύπωμά τους στην εστίαση πηγαίνοντας σε καφέ, μπαρ, ταβέρνες, τσιπουράδικα, πιτσαρίες. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι φοιτητές αρχίζουν και ξενοικιάζουν, καθώς εκτιμούν ότι τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Σε έρευνά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης είχε εξάγει το συμπέρασμα πως το αποτύπωμα των 10.000 φοιτητών στον Βόλο είναι τον χρόνο 55.000.000 ευρώ με μια μέση μηνιαία δαπάνη 500 ευρώ.
Για το τρίμηνο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου οι απώλειες για την τοπική οικονομία υπολογίζονται σε πάνω από 5.000.000 ευρώ, αν και πάλι δεν μπορεί να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση. Και αυτό το στοιχείο προκύπτει από το γεγονός ότι στο τρίμηνο η οικονομική συμβολή των 10.000 φοιτητών είναι στα 14.000.000 ευρώ. Από το ποσό αφαιρούνται τα ενοίκια που καταβάλλονται αλλά και οι φοιτητές που παραμένουν στην πόλη.

Προβληματισμός παραγόντων της αγοράς
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε ότι «ο Βόλος έχει επενδύσει ως πόλη στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έχει δει τα οφέλη από την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη λειτουργία Τμημάτων και την έλευση πολλών φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι η απουσία χιλιάδων φοιτητών όλη αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, αφήνει πλήγμα στην τοπική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα επηρεάζονται η εστίαση, η αγορά, όπως στην ένδυση και την υπόδηση, αλλά και τα διάφορα επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους κλάδους».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Βόλου κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «αν και η εστίαση έχει δέκα μέρες που άνοιξε, εντούτοις υπάρχει επίδραση από την απουσία των φοιτητών, μάλιστα θα γίνει ακόμη πιο αισθητή, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί από Σεπτέμβριο και μετά. Είναι γνωστό ότι οι φοιτητές είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον χώρο της εστίασης, επομένως η απουσία τους προστίθεται στα άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στον κλάδο».
Ο ίδιος εκτίμησε πως «στην πόλη έχει παραμείνει μόνο το 30% των φοιτητών, ενώ υπάρχουν και οι Βολιώτες που επέστρεψαν στα σπίτια τους για να διαβάσουν εδώ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως «σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την αγορά, όποια πηγή εσόδων χάνεται ή υπολειτουργεί, αποτελεί πλήγμα. Και μια τέτοια κατηγορία είναι οι χιλιάδες φοιτητές που αποτελούν ένα δυναμικό καταναλωτικό κοινό».
Στον Βόλο αυτή την περίοδο βρίσκονται οι Βολιώτες φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και λόγω πανδημίας θα εξεταστούν και αυτοί εξ’ αποστάσεως.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η κατανάλωση και η επίδραση στην πραγματική οικονομία του φοιτητή που σπουδάζει στον Βόλο και μένει μόνος του, είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη του Βολιώτη φοιτητή που επέστρεψε Βόλο και διαμένει με τους γονείς του.

Οι μεταφορές
Ένας κλάδος που βιώνει αρνητικά την απουσία των φοιτητών, είναι και οι μεταφορές, όπως τα ταξί αλλά και η αστική συγκοινωνία.
«Είναι αισθητή η μη παρουσία των φοιτητών στον Βόλο και το βλέπουμε στη μειωμένη επιβατική κίνηση, καθώς οι φοιτητές χρησιμοποιούν κυρίως το λεωφορείο για να μεταβούν στη Σχολή ή στη Λέσχη» τόνισε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ευαγγελινός συμπληρώνοντας πως «κάποιοι λίγοι φοιτητές έχουν επιστρέψει για να διαβάσουν ενόψει εξεταστικής, αλλά ο αριθμός τους είναι ελάχιστος σε σχέση με αυτούς που μετακινούμε σε κανονικές συνθήκες».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Συνεταιρισμού Volos taxi κ. Ευδόκιμου Πασχαλίδη επισημαίνοντας πως ένας από τους λόγους της μειωμένης επιβατικής κίνησης είναι και οι φοιτητές που απουσιάζουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το