Τοπικά

“Βόμβες” τα ακαθάριστα οικόπεδα στον Bόλο

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από δημότες στην Αστυνομία και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για μη καθαρισμένα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και αποτελούν εστίες κινδύνου τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για πρόκληση πυρκαγιών.

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι χθες είχαν γίνει 20 περίπου παραγγελίες για προκαταρκτικές από την Εισαγγελία προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Διεύθυνση Υγείας για καθαρισμό οικοπέδων που είναι γεμάτα με θάμνους και πυκνή βλάστηση και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία ή για πρόκληση πυρκαγιών. Με τις προκαταρκτικές προς το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου ζητείται μεταξύ άλλων να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οικοπέδων και να καταλογιστούν σε αυτούς ευθύνες, καθώς και να προβούν σε καθαρισμό και απολύμανση των χώρων ιδιοκτησίας τους. Πρόκειται συνήθως για εγκαταλειμμένα ιδιόκτητα οικόπεδα, τα οποία μπορεί να περιέχουν οικήματα ή όχι και όπου υπάρχει έντονη βλάστηση και σκουπίδια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και πυρκαγιές, πέρα από το ζήτημα της καθαριότητας και της πιθανής μόλυνσης. Το ζήτημα εστιάζεται κυρίως στις πυρκαγιές, γι’ αυτό και υπάρχει σχετική Διάταξη, η υπ’ αριθμ. 4/2012 του Ν. 3852/2010, μέσω της οποίας καθορίζεται ότι: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεως, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς».

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οικοπέδων για πολλούς και διαφόρους λόγους αδυνατούν να τα καθαρίσουν ή σε άλλες περιπτώσεις αδιαφορούν. Τελικά τη διαδικασία αναλαμβάνει ο Δήμος Βόλου, που αναζητεί αρχικά τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Όταν κάποιος κάνει μια καταγγελία για ένα τέτοιο οικόπεδο, τότε η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, αναζητεί τον ιδιοκτήτη. Εφόσον βρεθεί ο ιδιοκτήτης, ενημερώνεται με ένα σχετικό έγγραφο για λόγους υγείας, πυρκαγιάς κτλ., να καθαρίσει το οικόπεδό του. Αν συμμορφωθεί λήγει το θέμα. Αν δεν συμμορφωθεί, τότε η υπηρεσία πρέπει να κάνει ένα έγγραφο προς τον Δήμο και να ενημερώσει, ότι είτε δεν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης, είτε ότι δεν προέβη στον καθαρισμό του οικοπέδου. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προβαίνουν σε επιτόπιο έλεγχο, γίνεται εκ νέου αναζήτηση του ιδιοκτήτη και στη συνέχεια, αν όντως η κατάσταση στο οικόπεδο είναι πολύ άσχημη, τότε ο Δήμος μπορεί να μπει μόνο στον εξωτερικό χώρο του οικοπέδου. Αν υπάρχει οίκημα, εκεί χρειάζεται απαραίτητα άδεια από την Εισαγγελία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το