Τοπικά

“Βγάλτε τη θηλιά από τις τέχνες” – Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων με κρεμασμένα ανδρείκελα

Οι τέχνες βρίσκονται σήμερα “κρεμασμένες” έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.  Ανθρωπόμορφα προπλάσματα κρέμονται με σχοινιά για να συμβολίσουν τις τέχνες και ειδικότερα τα καλλιτεχνικά μαθήματα που καταργούνται από τις λυκειακές τάξεις και οι εκπαιδευτικοί εικαστικών μαθημάτων βρίσκονται μετέωροι.  Από τη μία οι μόνιμοι  δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν ώρες και από την άλλη οι αναπληρωτές δεν θα ξαναπροσληφθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  Οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων προχώρησαν σήμερα σε αυτή την πρωτόγνωρη και ιδιόμορφη διαμαρτυρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης.

“Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση της κυβέρνησης να εξοβελίσει τελείως τα καλλιτεχνικά μαθήματα από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.  Σε μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.  Από την άλλη το μάθημα της τρίτης λυκείου, το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο είναι εξεταζόμενο στις πανελλαδικές. Οι μαθητές και οι γονείς τους θα οδηγηθούν στην παραπαιδεία.  Με αυτό τον τρόπο δεν παρέχεται η ελεύθερη και δημόσια παιδεία που συνταγματικά απαιτείται” δήλωσε η εκπαιδευτικός -εικαστικός στη Δευτεροβάθμια Νεκταρία Γιακμογλίδου, που διδάσκει σε γυμνάσιο και συμπληρώνει ώρες διδασκαλίας σε Λύκεια.
Η ίδια εξέφρασε την άποψη πως η απόφαση του Υπουργείου αφορά οικονομικούς λόγους.  “Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι άλλο. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώσουν ώρες σε γυμνάσια και σε δημοτικά σχολεία αλλά οι αναπληρωτές μάλλον δεν θα διοριστούν ποτέ. Οι φοιτητές σε σχολές Καλών Τεχνών δεν έχουν κανένα μέλλον στην εκπαίδευση.  Οι δυσάρεστες προεκτάσεις όμως υπάρχουν και στα παιδιά.  Ως γονιός θα ήθελα το παιδί μου να έχει καλλιτεχνική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών Σταμάτης Λάσκος σημείωσε ότι με το σύνθημα “Βγάλτε τη θηλιά από τις τέχνες” στο σημερινό δρώμενο τα ανδρείκελα συμβόλιζαν τις τέχνες. “Οι τέχνες έχουν κρεμαστεί και προσπαθούμε τελευταία στιγμή να τις σώσουμε”  δήλωσε και πρόσθεσε πως την απάντηση  για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο πρέπει να τη δώσουν άλλοι και όχι οι εκπαιδευτικοί.  “Μας ενδιαφέρει τι έγινε και όχι γιατί έγινε.  Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, οι αναπληρωτές καθηγητές δεν θα ξαναδουλέψουν από τον Σεπτέμβριο.
Η κ. Ελπινίκη Καμόσου είναι μόνιμη εκπαιδευτικός και στάθηκε στις παιδαγωγικές προεκτάσεις της κατάργησης. “Η πολιτισμική εκπαίδευση είναι απαραίτητη στο σχολείο και στο λύκειο φυσικά.  Το σύστημα είναι βαθμοκεντρικό αλλά δεν θέλουμε ένα σχολείο που θα είναι εξεταστικό κέντρο.  Θέλουμε ένα σχολείο που θα έχει επιστήμη και τέχνη μαζί, που θα συνεργάζονται  και θα λειτουργούν διαθεματικά.  Παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλοι εργασιακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι αναπληρωτές αλλά και οι μόνιμοι που δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν ώρες.
Σημειώνεται πως στη Μαγνησία απασχολούνται 18 μόνιμοι και τέσσερις αναπληρωτές στα μαθήματα των καλλιτεχνικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το