Τοπικά

“Τραγικές οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο του Βόλου” -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Συγκέντρωση Σωματείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έξω από το Νοσοκομείο Βόλου στις 12 το μεσημέρι.
Όπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, συνεχίζει χωρίς την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και των υπόλοιπων σωματείων και φορέων των εργαζομένων, ρίχνει το βάρος για ακόμη μία φορά στην «ατομική ευθύνη», λανσάροντας, τελευταία, και τον ανεπαρκή, αν όχι επικίνδυνο, έλεγχο με τα λεγόμενα ατομικά «self-test», απαλλάσσοντας το κράτος και την εργοδοσία οριστικά από την υποχρέωση για τακτικούς, μαζικούς ελέγχους με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Την ίδια στιγμή αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προωθήσει νέα αντεργατικά μέτρα και να θωρακίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή για την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα προώθηση της εργασιακής ευελιξίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για τραγικά επικίνδυνες ελλείψεις στην υγεία, σε προσωπικό και υποδομές, που είναι εμφανείς και στη Μαγνησία. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν επικουρικό προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εκατοντάδες οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό μένουν ακάλυπτες, ενώ συνεχίζουν να αξιοποιούνται οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας. Δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στις κλίνες covid. Η εντατικοποίηση και η κόπωση έχει χτυπήσει κόκκινο. Το νοσοκομείο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου, αναγκάζοντας τους ασθενείς να αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης, που στην κυριολεξία έχουν θησαυρίσει, κι από τα χρυσοπληρωμένα τεστ κορωνοϊού, στα οποία αναγκάζονται οι οικογένειες, λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχων σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, κ.ά.
«Η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει και να χρηματοδοτήσει τις δομές υγείας, συνεχίζοντας, αξιοποιώντας και την πανδημία, την πολιτική εμπορευματοποίησής της. Επιβεβαιώνεται ότι, με ψέματα και παλινωδίες, «τζογάρει» τη ζωή του λαού στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου, για το οποίο προορίζει πακτωλό δισεκατομμυρίων για τις κερδοφόρες επενδύσεις του»
Τα σωματεία απαιτούν:
Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας (χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ, εργαστηρίων κ.λπ.) και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημία. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για τη δωρεάν διενέργεια μαζικών τεστ μοριακού ελέγχου.
Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καμία απόλυση! Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.
Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο το λαό από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εντοπισμός – απομόνωση κρουσμάτων, ιχνηλάτηση των επαφών τους και καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων.

Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων – Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το