Τοπικά

“Την κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζει το δόγμα “κοινωνικοποίηση των ζημιών, ιδιωτικοποίηση των κερδών”

Η αναπληρώτρια τομέαρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τοποθετήθηκε σήμερα, ως εισηγήτρια της αντιπολίτευσης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις φυσικές καταστροφές. Η κ. Παπανάτσιου εξέφρασε καταρχήν τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θεμάτων, ενώ ευχήθηκε να μην χρειαστεί ξανά να συζητήσει η Βουλή νομοσχέδια για τέτοιες καταστροφές. Σημείωσε δε, ότι η καταστροφή αυτή έρχεται εν μέσω μίας υγειονομικής κρίσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και για τα εισοδήματα των πολιτών. Επισήμανε, πως η διαχείριση της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ελλιπής, αν όχι καταστροφική.

Για άλλη μία φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο ξημερώματα, με σκόρπιες διατάξεις και εισάγει από την πίσω πόρτα διατάξεις σκανδαλώδεις. Όπως για παράδειγμα, η ρύθμιση για τις «υπεραποσβέσεις» της διαφημιστικής δαπάνης, δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις ή την εν λευκώ διαδικασία απευθείας ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρία, για τα μηνύματα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την Πανδημία. «Μια νέα λίστα Πέτσα δηλαδή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Η κ. Παπανάτσιου ζήτησε να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις, καθώς προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα. Τόνισε πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος που δόθηκε από την κοινωνία είναι ταυτόχρονα και συναίνεση στις αυταρχικές και χαριστικές πολιτικές.

Η Βουλευτής συνέχισε αναφερομένη στο άρθρο, με τον ειρωνικό τίτλο περί προστασίας των θέσεων εργασίας, και σημείωσε πως, «ακολουθείτε την πεπατημένη της Πανδημίας, επιδεικνύοντας τη μονομέρειά σας. Επιδοτείται την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, θέτοντας ως όρο τη διασφάλισή τους για 3 μήνες!» Ενώ σχετικά με τις καθυστερήσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η βουλευτής ζήτησε να μάθει γιατί η διάταξη για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά και ακριτικά νησιά (όπου με βάση την αιτιολογική έκθεση καθυστερεί περεταίρω την έκδοση των εκκαθαριστικών), έρχεται ένα χρόνο μετά την απόρριψη από την ΝΔ, της αντίστοιχης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, επισήμανε εκ νέου τον προβληματισμό της αντιπολίτευσης για το άρθρο για την ενημέρωση του κοινού με διαφημιστικά μηνύματα, το οποίο έρχεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με την Λίστα Πέτσα. Συγκεκριμένα η κ.Παπανάτσιου ανέφερε: «Έρχεστε να νομοθετήσετε απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία για την ενημέρωση των πολιτών περί Πανδημίας και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται κοστολόγιο και χρηματικό όριο. Εν λευκώ δηλαδή θα μπορείτε να μοιράζετε όσο χρήμα θέλετε, χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς διαδικασίες, δήθεν για να ενημερώνετε τους πολίτες για τον ιό.»

Η Βουλευτής κλείνοντας τόνισε πως έχουμε ένα νομοσχέδιο με σκόρπιες διατάξεις που ουδεμία σχέση έχουν με την κατεπείγουσα διάσταση του. Ενώ τόνισε, «Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης εξακολουθεί να δεσπόζει στη δημόσια συζήτηση. Φροντίζουν να το συντηρούν οι κατασκευαστές του. Φροντίζουν να το διακινούν και να το εκλαϊκεύουν τα μπουκωμένα με δημόσιο χρήμα μέσα ενημέρωσης.». Και συνέχισε, «Κουβέντα όμως για την κρατική ευθύνη, κουβέντα για την δική σας ευθύνη. Το παρόν νομοσχέδιο είναι άλλη μία απόδειξη της γραμμής που έχετε χαράξει. Κοινωνικοποίηση των ζημιών, Ιδιωτικοποίηση των κερδών. Αυτό σας χαρακτήριζε πάντα, αυτό σας χαρακτηρίζει και σήμερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το