Άρθρα

“Τι έκανα για την πατρίδα μας”

του Νίκου Ανδρουλάκη*

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών. Πριν από πέντε χρόνια μου κάνατε την τιμή και με εκλέξατε να σας εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με το σύστημα του σταυρού. Ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η λογοδοσία. Βασικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος αποτελεί η δημοκρατική λογοδοσία. Καθώς πήρα την απόφαση να είμαι πάλι υποψήφιος, θεωρώ καθήκον μου, πριν σας ζητήσω να με τιμήσετε ξανά με την ψήφο σας στις 26 Μαΐου να σας κάνω έναν μικρό απολογισμό του έργου μου. Έκανα αρκετά πράγματα τα οποία δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα άρθρο για αυτό και θα σας αναφέρω τα σημαντικότερα.
Αρχικά θα ήθελα να ξεκινήσω με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Ήταν το τελευταίο θέμα με το οποίο ασχολήθηκα και ίσως το πιο σημαντικό, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και για αυτό συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός βοηθάει τις χώρες της Ένωσης να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα να ζήσουμε ξανά ανθρώπινες τραγωδίες, όπως αυτή στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι. Προβλέψαμε την αγορά καινούργιων μέσων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 80 – 90% του συνολικού κόστους. Επιπλέον, δώσαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα επισκευής των εθνικών μέσων με το 75% των εξόδων να καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς η πλειοψηφία του εναερίου στόλου βρίσκεται καθηλωμένη λόγω αδυναμίας επισκευής.

Στο πλαίσιο επίσης των εργασιών μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος άλλη μία σημαντική στιγμή ήταν η τροπολογία που κατέθεσα και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία η Ελλάδα θα συμμετείχε στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού που δημιουργείται για την περίοδο 2021-2030 και θα είχε πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρισμού. Δυστυχώς, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκείνη την εποχή, η Ελλάδα δεν έγινε τελικά πλήρες μέλος του Ταμείου, αλλά δημιουργήθηκε ένα ειδικό κονδύλι, περίπου το μισό από αυτά που θα δικαιούμασταν αν ήμασταν κανονικά μέλη για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, στον τομέα του Περιβάλλοντος, ήμουν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκάνδαλο VW σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα diesel.

Ακόμα, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με θέματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Συγκεκριμένα σχετικά με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις με τροπολογίες μου τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέδειξα ζητήματα όπως η ανάγκη άρσης του casus belli από την Τουρκία, η καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και την ΑΟΖ της Κύπρου και η προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Επιπλέον, ως εισηγητής για την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου από τους Σοσιαλιστές, συμμετείχα στις ομάδες εργασίας σχετικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου καθώς και την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντινου Κατσίφα.

Τέλος, ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου από το 2017 προσπάθησα να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Με τροπολογίες μου, συνέβαλα στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την ενίσχυση της προστασίας των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Παράλληλα, στη συζήτηση που ξεκίνησε ενόψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αγωνίστηκα για την προστασία των άμεσων επιδοτήσεων, διαφυλάσσοντας το αγροτικό εισόδημα.
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιστοίχως των Ευρωβουλευτών ενισχύεται συνεχώς. Είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Στις 26 Μαΐου ζητώ τη στήριξή σας για να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα με τον ίδιο ζήλο και επιμονή.

*υποψήφιου ευρωβουλευτή ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το