Τοπικά

“Θερμή” υποδοχή του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με πανό και συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης υποδέχθηκαν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στον Βόλο, μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας. Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το κτίριο της Γεωπονικής Σχολής, στο Φυτόκο, όπου ο κ. Γαβρόγλου έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί. Εκεί τον περίμεναν, ο νυν αλλά και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Μαμούρης και Πετράκος, όπως επίσης οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μάκης Μπαλλής και μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Π.Θ. και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας Δημήτρης Μαριετάκης ανέφερε όπως η σημερινή διαμαρτυρία ήταν ενάντια στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί την εκπαίδευση.
«Μια πολιτική στην οποία συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο που παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ένας δίνει τη σκυτάλη στον άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μαριετάκης επισήμανε ότι Πανεπιστήμιο με ισχυρό παρόν και δυναμικό μέλλον είναι αυτό στο οποίο οι φοιτητές δεν χρειάζεται να πληρώνουν για να σπουδάσουν.
«Το Πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρηση που θα πουλάει γνώση στους φοιτητές και θα τους θεωρεί πελάτες».
Ανέφερε ακόμη ότι ο Σύλλογος δεν ερωτήθηκε αν θέλει να συμμετάσχει στη ημερίδα του Π.Θ. , δεν έλαβε πρόσκληση.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλά σε ημερίδα με θέμα «Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό παρόν – Δυναμικό μέλλον», που διοργανώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.
Κεντρικοί ομιλητές: Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Παιδείας ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας.
Στρογγυλό τραπέζι 1: Παρουσίαση του νέου ΠΘ, πρυτανικές αρχές, πρόεδροι γενικών τμημάτων Λάρισας και Λαμίας, Συμβούλιο Ένταξης.
Στρογγυλό τραπέζι 2: Απόψεις συλλόγων ΠΘ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, Σύλλογος Διοικητικού, Σύλλογος Συμβασιούχων.

Εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, ο Γιάννης Μπράτσος, τόνισε πως «η ψήφιση του νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν αποτέλεσμα της προώθησης της πολιτικής που στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο δέσιμο του ιδρύματος με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χτύπημα στα πτυχία και στο δικαίωμα στη μόρφωση. Οι φοιτητές παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, ενάντια στα νομοσχέδια που τσακίζουν τις ζωές τους και κατηγοριοποιούν τα πτυχία.». «Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων διαχρονικά σε σχέση με τους φοιτητές και τις ανάγκες τους φαίνονται ανάγλυφα στο γεγονός ότι στο ΠΘ υπάρχουν μόλις 40 κλίνες στην πόλη του Βόλου για 10000 φοιτητές, αλλά και στα απαράδεκτα όρια στην σίτιση, που δικαίωμα για δωρεάν σίτιση έχει μόνο το 10% των φοιτητών.»

Από την πλευρά των εργαζομένων και των καθαριστών, η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος του σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, στάθηκε στην κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην απαίτηση για μόνιμη και σταθερά εργασία, αφού με όποια κυβέρνηση πάντα ερχόμασταν μπροστά στο σχέδιο να μπουν εργολάβοι στο ίδρυμα και να απολυθούμε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε σχολεία και σε πανεπιστήμια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ακόμα αναφέρθηκε και στις απολύσεις που έγιναν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, και τόνισε πως το σωματείο θα είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι σε εργολάβους στην καθαριότητα και στην φύλαξη”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το