Τοπικά

“Θάλαμος αερίων” ο Βόλος από τη μυρωδιά καμένου πλαστικού

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών σε γεωλογικό υλικό γύρω από την ΑΓΕΤ που συνέλεξε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για να διερευνήσει την ύπαρξη η μη βαρέων μετάλλων, ενώ τον ίδιο μήνα προγραμματίζει μία εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσία Μεξικανών επιστημόνων, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο, καθώς στη χώρα τους απορρίμματα καίνε έξι τσιμεντοβιομηχανίες.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, το μέλος της Επιτροπής Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Επιπλέον ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δεχθεί καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά τους παρουσίασαν ρινορραγίες και ανησυχούν ότι έχουν επηρεαστεί από την έντονη μυρωδιά καμένου που σκεπάζει την πόλη με την υψηλή υγρασία, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. “Η πόλη έχει καταστεί θάλαμος αερίων. Όπως γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, η οποία όμως διαθέτει νόμιμη άδεια καύσης. Δεν γνωρίζει κανείς από που προέρχεται αυτή η μυρωδιά καμένου πλαστικού τις πρωινές ώρες, πρέπει όμως να εντοπιστεί. Επιπλέον θα ζητήσουμε στοιχεία από το Νοσοκομείο Βόλου, κατά πόσο υπάρχουν εκεί καταγεγραμμένα περιστατικά με ρινορραγίες όπως κατήγγειλαν γονείς στην επιτροπή”.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε γεωλογικό υλικό γύρω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που έκανε εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του εξωτερικού. “Οι δειγματοληψίες έγιναν όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, για τη διερεύνηση ύπαρξης βαρέων μετάλλων, όμως τα οικονομικά της επιτροπής δεν επαρκούν για τέτοιου είδους παρακολούθηση. Θα πρέπει η Περιφέρεια να κάνει τις μετρήσεις στο έδαφος για την ύπαρξη διοξινών όπως είχαμε ζητήσει ως επιτροπή και να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων. Σας υπενθυμίζω πάντως αυτό που είχε πει ο Πωλ Κόνετ. “Όταν μυρίζεις καμένο, σημαίνει ότι εισπνέεις διοξίνες”, τόνισε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Τέλος ανέφερε ότι η καύση RDF είναι το ίδιο επικίνδυνη με την καύση απορριμμάτων γενικότερα, όπως θα εξηγήσουν και οι Μεξικανοί επιστήμονες που έχουν την εμπειρία καύσης απορριμμάτων από έξι τσιμεντοβιομηχανίες στη χώρα τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το