Άρθρα

“Θα δώσουμε πνοή στα ιστορικά μνημεία του τόπου μας”

Tης Μαρίας Σαμαρά* 

Εδώ και πέντε χρόνια το φημισμένο Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά παραμένει κλειστό, ασυντήρητο, εγκαταλειμμένο. Την ίδια στιγμή η ξακουστή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και για καιρό είχε μουσαμά στη στέγη για να προστατευθεί από την υγρασία που απειλούσε τις αγιογραφίες. Συγχρόνως άλλα αρχοντικά και τοπόσημα ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας (Αχιλλοπούλειο, Καρτάλειο και Σφέτσου στην Τσαγκαράδα, το κτίριο Ρέτσου στο Μούρεσι) παραμένουν αναξιοποίητα, με τα λουκέτα να προκαλούν θλίψη και οργή.

Η σημερινή Δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς να αξιοποιήσει τον πλούτο των μνημείων, των μουσείων και των άλλων κέντρων που η πλούσια παράδοσή μας κληρονόμησε. Όμως οι σημερινοί διοικούντες δεν είχαν ούτε το σχέδιο ούτε τη διάθεση για να αξιοποιήσουν όλη αυτή την πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά.
Πέντε χρόνια έμειναν στα «θα» και τις υποσχέσεις και φτάσαμε στο τέλος για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημοτών δείχνοντας ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν.
Δυστυχώς γι’ αυτούς ο χρόνος τελείωσε. Οι δημότες τους είδαν και τους έκριναν. Και έμειναν μετεξεταστέοι.
Είχαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να σχεδιάσουν, να εκπονήσουν μελέτες και να υλοποιήσουν και δεν κατάφεραν τίποτα. Γιατί απλώς δεν προσπάθησαν, δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν ένιωσαν το άγγιγμα της ιστορικής ευθύνης.

Εμείς ως «Κίνηση Ενότητας» δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Στελεχωμένη η παράταξή μας από ανθρώπους με γνώση και με μεράκι, με εμπειρία και φρέσκια διάθεση, διαθέτει το σχέδιο για να αξιοποιήσει και να αναδείξει αυτό τον πλούτο που μας κληροδότησε η ιστορία. Μια ιστορία που πρέπει να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε.
Γιατί ο τόπος μας, το Ανατολικό Πήλιο φημίζεται όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά αλλά και για τα ανεξάντλητα αποθέματα πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων, αξιοθέατων, δημιουργημάτων και τοπόσημων.
Αυτή την κληρονομιά μας που αποτελεί «διακριτικό σήμα» και «ενιαία ταυτότητα» για τον Δήμο μας εμείς θα αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής:

Το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου (Ελληνομουσείο) θα ανακαινιστεί και θα αναπαλαιωθεί σύμφωνα με τη μελέτη που συντάσσεται και θα γίνει προσπάθεια ένταξής του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Λειτουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου Κισσού.
Το Πνευματικό Κέντρο Κισσού (κτίριο Χριστοπούλου) θα επισκευαστεί και θα συντηρηθεί με βάση την υπάρχουσα μελέτη, με σκοπό να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το Πνευματικό Κέντρο Νέων Κισσού «Το Στέκι μας» και παράλληλα να αξιοποιηθεί πολλαπλά σε θέματα πολιτισμού.
Το Μουσείο (χώρος Μνήμης) Δημητρίου Κασλά στο Πουρί που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader θα ξεκινήσει η αποκατάστασή του.
Το ψηφιακό Μουσείο Μινιατούρας που πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου στο Αχιλλοπούλειο. Πνευματικό Κέντρο Τσαγκαράδας.
Αποκατάσταση της πρόσβασης στο Ανοιχτό Θέατρο Ξουριχτίου και ολοκλήρωση βοηθητικών υποδομών του.
Συνεργασία με τις τοπικές εκκλησίες για την ανάδειξη των τοπικών κειμηλίων και την αποκατάσταση διαφόρων φθορών των εκκλησιών.
Αποτύπωση και καταγραφή των εξωκλησιών της περιοχής, έκδοση ειδικού λευκώματος. Η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού τnς περιοχής του Ανατολικού Πηλίου.
Αποκατάσταση τοξωτών γεφυρών στη θέση «Κακοσκάλι» και στη θέση «Πόρος».

*Η Μαρία Σαμαρά είναι υποψήφια δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενότητας»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το