Τοπικά

“Τεράστια ευθύνη όταν παίρνουμε σκύλο” – Τι λέει ο εκπαιδευτής Αργύρης Λεπίδας για το περιστατικό στα Καλά Νερά

Η είδηση ότι μια γυναίκα στα Καλά Νερά βρήκε τον θάνατο από τα δαγκώματα του σκύλου της, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι προφυλάξεις μας, όταν έχουμε κατοικίδιο σκύλο.
Ο Αργύρης Λεπίδας, εκπαιδευτής σκύλων και ιδιοκτήτης της σχολής εκπαίδευσης σκύλων Volos Action Dogs εξηγεί πως ουδέποτε ευθύνεται ο σκύλος για τον χαρακτήρα του, αλλά ο άνθρωπος. Μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξη ενός σκύλου με μια οικογένεια και τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν ποτέ παρόμοια ειδεχθή περιστατικά.

«Στην προκειμένη περίπτωση δεν ξέρουμε τι ακριβώς προκάλεσε την αντίδραση του σκύλου, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε το ζώο. Πάντα ξεκινάμε με τη γενική παραδοχή ότι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των ζώων είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε γιατί πήραμε ένα ζώο, τι ράτσα πήραμε, εάν το ζώο ταιριάζει με τη δική μας ζωή και τους ρυθμούς της. Περισσότερο χρόνο σπαταλάμε για να σκεφτούμε τα παπούτσια που θα αγοράσουμε, παρά για να αποφασίσουμε σοβαρά, τους όρους κάτω από τους οποίους θα συμβιώσουμε με έναν σύντροφο, όπως είναι ο σκύλος.
Χρειάζεται το ζώο να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί από έναν σωστό εκπαιδευτή», σημειώνει. Τι συμβαίνει όμως όταν παίρνουμε ένα αδέσποτο, χωρίς να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της ράτσας και του χαρακτήρα;

«Σε κάθε περίπτωση δίνουμε βάρος στην πρόληψη. Συμβουλευόμαστε έναν εκπαιδευτή και αν δούμε πως το ζώο είναι αρνητικό και δεν είναι δεκτικό ξεκινά η εκπαίδευση. Είναι λάθος να θεωρούμε πως η εκπαίδευση είναι η εκμάθηση πέντε εντολών. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως ερμηνεύουμε σωστά τα συναισθήματα των ζώων με τα δικά μας μέτρα».
Ο ίδιος τονίζει πως εάν ένας σκύλος δεν δεχτεί τη σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία και δεν πάρει τη σωστή ανατροφή, τότε μπορεί να κάνει ζημιά, ανάλογα πάντα με το μέγεθος και τη δύναμή του. Δεν είναι θέμα ράτσας ή τύπου.
«Επιμένω και θα επιμένω πάντα πως δεν μπορούμε να αποκτήσουμε έναν σκύλο του οποίου δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να έχεις αποκτήσει ένα σκύλο με υψηλές απαιτήσεις σε σωματική άσκηση και να τον βγάζεις ίσα για να κάνει την ανάγκη του και τον γυρνάς στο σπίτι. Θα εκτονώσει την ενέργεια του μέσα στο σπίτι, είναι μοιραίο.

Όταν παίρνουμε τον σκύλο αναλαμβάνουμε μία τεράστια ευθύνη. Για τη σωστή ανάπτυξη του χαρακτήρα του, τη διατροφή του, την υγεία του και τις σωματικές και συναισθηματικές του ανάγκες. Ο σκύλος εξαρτάται από εμάς. Δεν έχει κανέναν άλλον» τόνισε.

Γεγονός είναι ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν σταματά ποτέ, είναι για μια ζωή. Αν ένα ζώο βρίσκεται σε μια κατάσταση καταπίεσης και κακομεταχείρισης, τότε μπορεί να γίνει επιθετικό και ανυπότακτο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το