Τοπικά

“Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία Βόλου για το καταστροφικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος”

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία του Βόλου καλεί τους πολίτες η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, την ημέρα που συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον.  Σε ανακοίνωσή της, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία χαρακτηρίζει καταστροφικό το νομοσχέδιο,  δηλώνει πως εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, υποβαθμίζει τις περιοχές Natura και νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δάση.
Η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας:

“Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, συζητείται στην (τρόπος του λέγειν) ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό για το περιβάλλον και νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος.
Την ίδια ώρα φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.

Στα ίδια πλαίσια η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους ενεργούς πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, επίσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, θα είμαστε εκεί για να απαιτήσουμε να τηρούνται τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα του λαού.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 130 άρθρα και 655 σελίδες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (τίποτε επείγον δεν υπάρχει), εκμεταλλευόμενο την πανδημία και την αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστεί. Ας σημειωθεί ότι το αρχικό νομοσχέδιο, με 63 μόνο άρθρα, τέθηκε σε διαβούλευση μόνο για 14 μέρες και τα άρθρα του διπλασιάστηκαν στη συνέχεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκέντρωση καλούνται οι ενεργοί πολίτες. Εάν κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτούς, σε περιμένουμε.
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό έχει εκφράσει το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων της Ελλάδας και πάνω από 100 συλλογικότητες, οι οποίες προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων συγκαταλέγονται το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η MΟm, το WWF, η Greenpeace, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και άλλες.

Σημείωση: Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τις περιοχές Νατούρα 2000, νομιμοποιεί, αντισυνταγματικά, πάνω από 500.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες, όχι τη σύνταξη, αλλά τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με ασφυκτικές προθεσμίες, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων, υποβαθμίζει τους φορείς διαχείρισης, στους οποίους μάλιστα θα ασκείται πλέον κεντρικός έλεγχος και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το