Τοπικά

“Στον αέρα” η λειτουργία των δικαστηρίων από 13/9 εξαιτίας των μέτρων για τον έλεγχο εμβολιασμένων και μη

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα αστικά και ποινικά δικαστήρια από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τόσο το Πρωτοδικείο, όσο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών δήλωσαν αδυναμία να εφαρμόσουν τα μέτρα ελέγχου των εισερχόμενων πολιτών στο δικαστικό μέγαρο, αναφορικά με το αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει rapid test, που πρέπει να είναι αρνητικά.

Με έγγραφό του την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωνε δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει κανονικά η λειτουργία των δικαστηρίων και ζήτησε να ενημερωθεί γραπτώς, αν τόσο το Πρωτοδικείο όσο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ελέγχει την είσοδο των εισερχόμενων υπαλλήλων, δικαστών, δικηγόρων και πολιτών στο δικαστικό μέγαρο, αν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, επιδεικνύοντας τη σχετική ψηφιακή βεβαίωση ή αν έχουν υποβληθεί σε rapid test, που είναι αρνητικό. Ειδικότερα και όπως έγινε γνωστό, ζητείται να απαντήσουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν δικαστικούς υπαλλήλους ή προσωπικό ασφαλείας (security) ή σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αστυνομικό, προκειμένου να ελέγχουν με βάση την ηλεκτρονική εφαρμογή covid free app (σκανάρισμα) τους εισερχόμενους στο δικαστικό μέγαρο. Φυσικά τόσο το Πρωτοδικείο, όσο και η Εισαγγελία απάντησαν αρνητικά, καθώς εκτός του ότι δεν περισσεύουν δικαστικοί υπάλληλοι γι’ αυτή τη δουλειά, δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιο εξοπλισμό θα γίνεται το σκανάρισμα των εισερχόμενων, αν δηλαδή οι υπάλληλοι θα χρησιμοποιούν το ατομικό τους κινητό τηλέφωνο ή θα τους χορηγηθεί από την Υπηρεσία. Επίσης πρόβλημα υπάρχει στο δικαστικό μέγαρο Βόλου με την εμβέλεια του διαδικτύου (wi-fi), καθώς είναι μειωμένης εμβέλειας. Φυσικά και η Αστυνομία δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον προσωπικό γι’ αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα η απάντηση να είναι αρνητική προς το υπουργείο. Έτσι η λειτουργία των δικαστηρίων με την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου βρίσκεται «στον αέρα».

Παράλληλα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό της προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς επισημαίνει μεταξύ άλλων πως πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον αριθμό των αναβολών υποθέσεων που δεν εισάγονται σε ακροαματική διαδικασία, τον χρόνο τέλεσης της πράξης, να διεκπεραιώνουν ταχύτατα τις υποθέσεις και αν δύνανται να προσθέσουν και νέες δικασίμους, καθώς και να «ανεβαίνουν διαβασμένοι στην έδρα». Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προφανώς θέλει να επισπευστούν οι δίκες, που έχουν μείνει πίσω λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.
Πάντως από χθες και μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η Κοινή Υπουργική Απόφαση λειτουργίας των δικαστηρίων με τα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό με την πράξη 171/2021 του διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Βόλου. Μεταξύ άλλων «δεν επιτρέπεται η άσκοπη παραμονή ατόμων στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου και όσοι ευρίσκονται στους χώρους του πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτούς, να τηρούν απαρέγκλιτα απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον από τα άλλα πρόσωπα. Ορίζεται ως ανώτατο όριο παρευρισκομένων εντός των αιθουσών εκδίκασης υποθέσεων του ΜΟΔ, του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ο αριθμός των 15 ατόμων και για τα γραφεία συνεδριάσεων πολιτικών υποθέσεων ο αριθμός των 8 ατόμων. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στις αίθουσες εκδίκασης υποθέσεων του ΜΟΔ, του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία στις παραπάνω αναφερόμενες δίκες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το