Άρθρα

“Στόχος η προάσπιση της δημόσιας υγείας”

Του Κωνσταντίνου Παπαγιαννίτση*

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ανθρώπινη καθημερινότητα σε πολλούς τομείς. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι και ο τομέας της υγείας. Η έλλειψη βασικών νοσοκομειακών προμηθειών, η υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ., η υποστελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης. Πέρα όμως από τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στον τομέα της υγείας, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε διασπορά πολυανθεκτικών βακτηρίων τόσο στα ελληνικά νοσοκομεία, όσο και στην κοινότητα, καθώς επίσης και τη συχνή περιγραφή επιδημιών, όπως αυτή του ιού της γρίπης Η1Ν1.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται όπως και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει ο ασθενής όταν βήχει ή φτερνίζεται. Δυστυχώς, πρόκειται για έναν ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Τέλος, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση ασθενειών, όπως η ερυθρά, που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν εξαλειφθεί. Κύρια αιτία επανεμφάνισης αυτών των ασθενειών αποτελεί η εισροή πληθυσμών από χώρες, όπου τα προγράμματα εμβολιασμών είναι ελλιπή ή εντελώς απόντα, ή λόγω των αντιεμβολιαστικών κινημάτων, που κακώς έχουν γίνει μόδα στις μέρες μας. Για τα παραπάνω προβλήματα, τα δύο βασικά μέτρα πρόληψης είναι: Ο εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής. Σε αυτό το σημείο θα βάλω μία παρένθεση, για να υπογραμμίσω το σημαντικό πρόβλημα της υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου μας.

Στόχος της παράταξής μας, που πιστεύουμε ότι θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή του Βόλου, πάντοτε σε στενή συνεργασία με το Νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, είναι να οργανώσουμε εμβολιασμούς των κατοίκων του Δήμου μας, να προγραμματίσουμε την εξέταση των ευπαθών και ανασφάλιστων ομάδων των συνδημοτών μας, να προγραμματίζουμε και να εφαρμόσουμε ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης των δημοτών για την πρόληψη ασθενειών ή και επιδημιών, για τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων εμβολιασμού και για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την υγεία.

Επίσης, για την προάσπιση της υγείας των παιδιών μας θα δώσουμε βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό και επιδιόρθωση την κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, την τήρηση κανόνων υγιεινής (αύξηση αριθμού τουαλετών ώστε να είναι σε συνάρτηση με τον μαθητικό πληθυσμό). Θα επιδιώξουμε την ικανοποιητική στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να αναβαθμιστούν, με αποτέλεσμα την καλύτερη προάσπιση της υγείας όλων μας.
Βασική αρχή και αξία της παράταξής μας «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία», με υποψήφιο δήμαρχο τον Απ. Παπαδούλη, είναι η δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος φιλικού προς τον άνθρωπο και η προάσπιση της δημόσιας υγείας και του καθενός μας ξεχωριστά.

*Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννίτσης είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» του υποψήφιου δημάρχου Βόλου Απ. Παπαδούλη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το