Τοπικά

«Στην Ελλάδα χαμογελάμε δύσκολα» – Συνέντευξη στη «Θ» του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου

Συνέντευξη στη «Θ» παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα Κυριακή 13 Μαΐου (7.30μ.μ.) στον Βόλο, με αφορμή την εκδήλωση στο «Μεταξουργείο» με θέμα την «Πολιτική σάτιρα», όπου θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο γέλιο». Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Φρόσω Παύλου (δημοσιογράφος, διευθύντρια ΕΡΤ Βόλου), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σήμερα θα προβληθεί στην αίθουσα Μεταξουργείο στις 7:30μμ η νέα σας ταινία «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», η οποία πραγματεύεται το χιούμορ και την πολιτική σάτιρα, ως εργαλεία πολιτικής δράσης. Θα μπορούσε το γέλιο να αλλάξει την πολιτική ζωή της Ελλάδας;
Στην Ελλάδα δύσκολα χαμογελάμε πλέον. Η χρεοκοπία της χώρας και τα βάσανα των ανθρώπων, όλη αυτή η οχτάχρονη περιπέτεια από την οποία τώρα βγαίνουμε σταδιακά και βασανιστικά, δεν είναι πράγματα αστεία. Όμως το γέλιο είναι το αντίδοτο στο δράμα. Στη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο είχα δει μερικές ξεκαρδιστικές παραστάσεις σε υπόγεια ή μισογκρεμισμένα θέατρα, που σατίριζαν τον πόλεμο και γλύκαιναν τον πόνο. Η ταινία προβάλλεται στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και κάνει τους θεατές να προβληματιστούν αλλά και να χαμογελάσουν.

Έχετε ασχοληθεί εκτεταμένα με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποια είναι η σημασία του έργου αυτών των ανθρώπων;
Σκάνδαλα, όπως τα Panama Papers, η λίστα Φαλτσιανί, τα LuxLeaks και φυσικά η δική μας περίπτωση της Novartis, δεν θα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας χωρίς τη συμβολή των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και η κοινωνία θα συνέχιζε να ζημιώνεται από την έκνομη δράση της οικονομικής ολιγαρχίας. Όμως κάνοντας τις αποκαλύψεις αυτές οι whistleblowers θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όπως και αυτή των οικείων τους. Είδαμε το παράδειγμα της Μαλτέζας Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, αλλά βλέπουμε και αυτό της Μαρίας Εφίμοβα, που η κυβέρνηση της Μάλτας προσπαθεί να εξοντώσει.
Για τον λόγο αυτό η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρότασή μου, θέσπισε ένα βραβείο προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ερευνητές δημοσιογράφους με σκοπό την υποστήριξη και την προστασία τους, όπως όμως και την ενθάρρυνση και άλλων να βγουν και να πουν την αλήθεια. Το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου.

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σκάνδαλο Novartis. Πιστεύετε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
Στην Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός για να εμποδιστούν οι έρευνες και η υπόθεση να μην καταλήξει πουθενά. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίστηκαν κουκουλοφόροι, από τους ίδιους πολιτικούς που είχαν ψηφίσει τον νόμο που διασφαλίζει την ανωνυμία τους. Αλλά ευτυχώς για την κοινωνία και δυστυχώς για αυτούς, σε αυτό το σκάνδαλο δεν είμαστε μόνοι: Οι αμερικανικές αρχές που επίσης ερευνούν την υπόθεση θα προχωρήσουν σε διώξεις εναντίον της Novartis και θα δημοσιoποιήσουν τη δικογραφία, όπου θα βρούμε στοιχεία και για τα ελληνικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Παρά τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων – το σχέδιο να πάρουν την υπόθεση από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς δεν έχει εγκαταλειφθεί – η διαλεύκανση της υπόθεσης θα προχωρήσει. Αντίθετα με τις άλλες χώρες που όλα δουλεύουν με πετρέλαιο, στην Ελλάδα λειτουργούσαν με λάδι. Έτσι χρεοκόπησε η χώρα. Οι πολίτες ζητούν κάθαρση και θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν την αποδώσουμε.

Έχετε οργανώσει σειρά εκδηλώσεων προώθησης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Ποια είναι η επόμενή σας δράση;
Η χώρα μας λοιδορήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και έπεσε θύμα στερεοτύπων, πολλές φορές άδικα. Όμως η πραγματική Ελλάδα απέχει πολύ από όσα γράφτηκαν. Οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να αναδείξουν τις γεύσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας στο εξωτερικό, ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός και να δημιουργηθούν σχέσεις ανάμεσα σε ξένες και σε ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να κάνουμε εξαγωγές. Στην αλυσίδα αυτών των εκδηλώσεων θα προστεθεί μια ακόμη μεγάλη εκδήλωση τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, όπου θα αναδειχθούν τα τοπικά και τα ΠΟΠ προϊόντα κάθε ελληνικής Περιφέρειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το