Πολιτισμός

“Σκηνή 22” στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022¨ Επέτειος Μνήμης – 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος (επί της οδού Βόλου Αθηνών) την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 στις 21.15 η παράσταση με τίτλο ΣΚΗΝΗ 22, διάρκειας 70΄.

Οι συντελεστές της παράστασης ΣΚΗΝΗ 22 προσεγγίζουν τα θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από άγνωστα ποιήματα μικρασιατών ποιητών. Η θρηνητική διάθεση των ποιημάτων μας μεταδίδει με τρόπο σπαρακτικό την τραγικότητα των γεγονότων του 1922 και τα μετέπειτα βιώματα και τις εμπειρίες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.
Το συλλογικό τραύμα της απώλειας του «Παραδείσου» αντηχεί μέσα στα ποιήματα των προσφύγων και μας συνδέει με τις αντίστοιχες σημερινές καταστάσεις αλλά και ευρύτερα με το θρήνο για την απώλεια ανθρώπων, τόπων, εστιών, σχέσεων και ελευθεριών.
Η παράσταση ΣΚΗΝΗ 22 στοχεύει να λειτουργήσει ως μία διαφορετική θρηνητική τελετή, η οποία με τα μέσα της τέχνης δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο για την έκφραση του θρήνου και διαμορφώνει ένα ανοιχτό χώρο στοχασμού πάνω στα θέματα της απώλειας και της προσφυγιάς.
Εστιάζοντας λιγότερο στη λεπτομερή αφήγηση των γεγονότων της Καταστροφής και περισσότερο στη συναισθηματική τους πρόσληψη και στη συμβολική τους απεικόνιση, γύρω από τη ΣΚΗΝΗ 22 αναπτύσσεται ένα τελετουργικό δρώμενο άρσης του πένθους και ύμνου της ειρήνης και της ζωής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Μουσική: Μανώλης Χριστοδούλου
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σοφία Αδαμοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Αληχοντζώτη
Οργάνωση παραγωγής: Per Theater Formance

Ερμηνεύουν: Kλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Χατζηγεωργίου
Μουσικός επί σκηνής: Μανώλης Χριστοδούλου

Χρήσιμες Πληροφορίες
• Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.
• Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr
• Είσοδος Ελεύθερη
• Η προσέλευση για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται στις 20:30.
• Κατά την διάρκεια της παράστασης συνιστάται η χρήση μάσκας.
• Κατά την είσοδο συνίσταται η χρήση μη αιχμηρών υποδημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το