Τοπικά

“Σχεδόν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι – Συστηματική η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό”

Στον Βόλο βρέθηκε ο επιθεωρητής υγείας και ασφάλειας εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Bασίλης Όψιμος για την εκδήλωση του ΚΚΕ  που αφορούσε την υγεία και ασφάλιση στους εργασιακούς χώρους.  Σε δηλώσεις του ο κ. Όψιμος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν απροστάτευτοι, έκανε λόγο για συστηματική απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης ενώ πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται την Επιθεώρηση καθώς βλέπουν ότι καθοδηγείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο κ. Όψιμος ανέφερε πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Την ίδια ώρα “θερίζουν” οι εργατικές ασθένειες αλλά δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και πρακτικά δεν φαίνεται να υπάρχουν επαγγελματικές ασθένειες.

“Ταυτόχρονα η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες κρατάνε σε συστηματική απαξίωση την Επιθεώρηση Εργασίας με λειψές υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.  Οι λίγοι επιθεωρητές που υπάρχουν, με τις δυνατότητες  που έχουν, δεν μπορούν να καλύψουν τους δεκάδες χιλιάδες χώρους εργασίας.
Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει αυτή η συστηματική απαξίωση; Εμείς σαν ΚΚΕ πιστεύουμε ότι δεν οφείλεται σε κάποια αμέλεια αλλά στην προσπάθεια των διαδοχικών κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους μειώνοντας το εργατικό κόστος, δηλαδή τη ζωή του εργαζόμενους στους χώρους εργασίας. Για εμάς η υγεία του εργαζόμενου σημαίνει σωματική, πνευματική και κοινωνική ευεξία και όχι απλά να μην είναι άρρωστος”.

Ο επιθεωρητής υγείας μίλησε και για την περίπτωση του Βόλου επισημαίνοντας πως οι λίγοι επιθεωρητές δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

“Οι εργαζόμενοι είναι σχεδόν απροστάτευτοι. Σε πόλεις όπως ο Βόλος οι επιθεωρητές εργασίας είναι  3 ή 4.  Στην Αθήνα που έχει το 50% της οικονομικής δραστηριότητας και 4 εκ. κατοίκους,  οι επιθεωρητές είναι περίπου 50.  Οι δεκάδες χιλιάδες χώροι εργασίας για να ελεγχθούν έστω και μία φορά, απαιτούνται δεκαετίες.  Αυτό δεν γίνεται και πολλές φορές η ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα φεύγει από τους εργοδότες και πηγαίνει  σε ανθρώπους των εργοδοτών, σε τεχνικούς ασφάλειας και λόγω  της κατάστασης στη Δικαιοσύνη, πολλές φορές παραγράφονται οι υποθέσεις”.

Ερωτώμενος για την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στο Σώμα Επιθεώρησης,  ο κ. Όψιμος απάντησε πως η ρήση του λαού ότι “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι” βρίσκει την αντανάκλασή της και στο χώρο της Επιθεώρησης.  “Επειδή ο κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζει τον επιθεωρητή σαν τον πρώτον άνθρωπο που συναντά, στρέφει πολύ συχνά τα πυρά του εκεί.  Και ο επιθεωρητής είναι εργαζόμενος, δέχεται τις εντολές από τους “πάνω”, αλλά έχει υποχρέωση να εφαρμόσει αυστηρά τη νομοθεσία που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα δεκαετιών.  Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να οργανωθούν και να στρέψουν τα πυρά τους εκεί που πρέπει: στην κυβέρνηση και να κάνουν τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας καθημερινή πάλη” είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται την Επιθεώρηση γιατί βλέπουν ότι αυτός που την καθοδηγεί είναι κάθε φορά η κυβέρνηση. “Από την κάθε κυβέρνηση βλέπουν την ίδια πολιτική, δηλαδή να μην ενισχύεται η Επιθεώρηση που αποτελεί τον μόνο τρόπο να ελεγχθούν τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά τους” σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το