Άρθρα

“Σχέδιο στήριξης των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου”

Του Χαράλαμπου Πάσχου*

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μπορεί να έχει ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα με τους χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, ωστόσο πολύ σημαντική είναι η συνδρομή και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Είναι οι άνθρωποι που μέσα από τα απανωτά κτυπήματα της κρίσης δίνουν τον δικό τους μεγάλο αγώνα για την επιβίωση.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου μας απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ελπίζοντας να συνεχίζουν να έχουν εργασία και προοπτική. Η επαγγελματική δράση αυτών των επιχειρήσεων εκτείνεται σε πολλούς κλάδους. Είναι ασφαλώς στην εστίαση και στη διασκέδαση, αλλά υπάρχει μεγάλη παρουσία και στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στην μεταποίηση, στην κατασκευή.
Όλο αυτό το δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι του Δήμου μας, πώς το αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή; Τι έπραξε, προκειμένου να πορεύεται με ασφάλεια μέσα στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης;

Είναι αυταπόδεικτο πως η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε καν για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.
Ωστόσο επιβαλλόταν να πράξει πολλά για να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και να μην βρίσκεται σε αυτό το τέλμα που όλοι βιώνουμε.

Είναι χρέος μας να θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή τοπική οικονομία και να σταθούμε στο πλευρό των μικρομεσαίων. Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, όπως στην οδική πρόσβαση, να μετεξελίξουμε την περιοχή σε ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο από την δραστηριότητα του οποίου θα ευνοηθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες, να αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υπάρχουν για την στήριξη των μικρομεσαίων και για τα οποία δεν ξέρουν οι περισσότεροι. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στον Δήμο για την παροχή συμβουλευτικής σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα χρειάζεται να εξετάσουμε τρόπους άντλησης προγραμμάτων μέσω των οποίων οι άνεργοι θα μπορούν να βρίσκουν εργασία στις επιχειρήσεις αυτές.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τόνωση του τουρισμού στον οποίο εμείς ως δημοτική παράταξη «Όλοι μαζί μπροστά» ελπίζουμε και έχουμε έτοιμες προτάσεις.

Παράλληλα στοχεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων, την διαρκή επιμόρφωση των επαγγελματιών στις νέες τεχνολογίες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κομβικός θα είναι και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε και στην αρμονική συνεργασία και στήριξη των βιομηχανιών που λειτουργούν στον Δήμο μας, στην Β’ ΒΙΠΕ η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο σε όλα τα επίπεδα και να γίνει χώρος έλευσης και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Στόχος μας ως Δήμος είναι να μην χάσουμε ούτε μια παραγωγική μονάδα. Αρκετά κτυπήθηκε ο τόπος μας τα τελευταία πέντε χρόνια με την ανεργία και την υποαπασχόληση, εξαιτίας της ανύπαρκτης δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά.
Και αυτή η κατάσταση είναι επιβεβλημένο να αλλάξει για μια νέα πνοή δημιουργίας και εξέλιξης στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

*Ο Χαράλαμπος Πάσχος είναι υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το