Ελλάδα

«Ψάρεψαν» στο Αιγαίο μοτοσυκλέτες, πλυντήριο, Χριστουγεννιάτικο δέντρο και Louis Vuitton!

O απολογισμός της επτάμηνης δράσης της εθελοντικής ομάδας All For Blue που καθάρισε παραλίες σε 30 νησιά του Αιγαίου προκαλεί προκαλεί σοκ και δέος.
Mαζεύτηκαν περίπου 35 τόνοι σκουπίδια σε 45 δράσεις που έγιναν σε ισάριθμες παραλίες 30 Αιγαιοπελαγίτικων νησιών.
Σε κάποια από τα νησιά όπως σε Ρόδο, Κω και Σύρο έγιναν πάνω από μία επιχειρήσεις για τον καθαρισμό των παραλιών.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου που μαζί με άλλους τέσσερις έμπειρους θαλασσοπόρους «όργωσαν» το Αιγαίο μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όλο το χειμώνα και τήρησαν κατά γράμματα το πρόγραμμα που σχεδίασαν από τον Σεπτέμβριο. Τότε έμοιαζε με άθλο αλλά τώρα είναι πραγματικότητα.

1.700 μίλια σε όλο το Αιγαίο
Οι βενζίνες του ταχύπλοου που συνολικά κάλυψε 1.700 μίλια καλύφθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι τοπικοί Δήμοι αλλά και τα σχολεία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως κανένας μεγάλος κρατικός φορέας δεν έχει ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει τα ευρήματα, να προβάλει το έργο χιλιάδων παιδιών και να διευρύνει τις δράσεις.

20.000 μαθητές καθάρισαν παραλίες
Το πιο ενθαρρυντικό και συνάμα πιο αισιόδοξο στοιχείο όλης της πρωτοβουλίας ήταν η συμμετοχή 20.000 μαθητών στα σεμινάρια και στον καθαρισμό των παραλιών από σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Τα παιδιά διψούσαν για ενημέρωση και μέσα από τα σεμινάρια και το οπτικοασκουστικό υλικό που τους παρουσίαζε η Τοπούζογλου έμαθαν πολύτιμες πληροφορίες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν δεν ήταν μόνο πλαστικά, γυαλιά και απόβλητα καθημερινής χρήσης αλλά και αντικείμενα που προκάλεσαν την έκπληξη ακόμα και των έμπειρων εθελοντών και δυτών που έλαβαν μέρος στην δράση.

Μοτοσυκλέτες, σιδερώστρα και Χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Βρέθηκαν δύο μοτοσυκλέτες στη Σύρο και στη Ρόδο, ένα πλυντήριο στην Κάλυμνο, ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σύρο, πολλά πεταμένα ρούχα στη Μήλο όπως εσώρουχα, παντελόνια, και καπέλα, σόμπες στην Κω και στη Ρόδο, καναπέδες σαλονιού, ραδιόφωνα, παιδικά καρότσια, χιλιάδες μπουκάλια αλλά η Μύκονος και σε αυτόν τον τομέα είχε την πρωτοκαθεδρία. Οι δύτες ανέσυραν από το βυθό μία τσάντα Λουί Βιτόν (Louis Vuitton)!

Θα γίνουν εκθέματα
Όλα τα μεγάλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί έχουν φωτογραφηθεί και έχουν καταγραφεί για τις ανάγκες μίας μεγάλης έκθεσης που θα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Τα σκουπίδια δεν έχουν σύνορα»
Το εντυπωσιακό είναι πως κάθε φορά που η ομάδα δράσης έφτανε σε ένα νησί οι τοπικοί άρχοντες αλλά και ορισμένοι κάτοικοι απορούσαν με την επίσκεψη. Δεν πίστευαν πως το νησί τους θα έχει απόβλητα και εξέφραζαν τις απορίες του.

Santorini cleanup – 483 κιλά σκουπίδια

Dimitris Alexandrou B, Giorgos Manikas & Maria Kalavria ξεσήκωσαν μέχρι και τους κινέζους τουρίστες κατά τη διάρκεια της δράσης υποβρύχιου & παράκτιου καθαρισμού στη Σαντορίνη με τον οργανισμό All For Blue organization βγάζοντας 483 κιλά σκουπίδια με την πολύτιμη βοήθεια 400 μαθητών από το ΕΠΑΛ Θήρας και αυτοδυτών!Η μέρα ξεκίνησε στην κατάμεστη αίθουσα στο ΕΠΑΛ Θήρας όπου 400 μαθητές παρακολούθησαν το σεμινάριο της Katerina R. Topouzoglou για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.Η εισηγήτρια ενημέρωσε τους μαθητές για το μύθο των βιοδιασπώμενων πλαστικών, τις επιπτωσεις των πλαστικών και τρόπους αποφυγής τους (πάνινη τσάντα, ανοξείδωτο καλαμάκι, δοχεία πολλαπλών χρήσεων), ενώ εντύπωση έκανε στους μαθητές η σοκαριστική αλήθεια για τον όγκο των σκουπιδιών που υπάρχουν στη θάλασσα.Στη συνέχεια αφού έλαβαν όλοι το δίπλωμα παρακολούθησης από τον παγκόσμιο οργανισμό παρουσία του Περιφεριάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, πήγαν την παραλία της Περίσσας όπου μέσα σε μια ώρα μάζεψαν σχεδόν μισό τόνο σκουπίδια.Μαζί με τους μαθητές αρκετοί Κινέζοι τουρίστες φόρεσαν γάντια και βοήθησαν στη διαδικασία!!Στον υποβρύχιο καθαρισμό συμμετείχαν για άλλη μια φορά τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα του νησιού και το Dimitris Kambanos να τονίζει ότι στα θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον είμαστε όλοι ενωμένοι σα γροθιά.Τα σκουπίδια περισυνέλεξε το φορτηγάκι της ΓΕΩΘΗΡΑΣ οι οποίοι μας έφεραν και τα γάντια της δράσης. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και έκαναν τη διαφορά, τα ΚΤΕΛ, το Meltemi Luxury Suites, Santorini για την άψογη φιλοξενία και την Ioulia Karamolegkou για την συνεργασία.Το #KeepAegeanBlue είναι η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμών παράλιων / βυθών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. #AllForBlue #Santorini #DiveAgainstDebris #CleanSeas #TrashTag #TrashTagChallenge

Publiée par All For Blue organization sur Dimanche 21 avril 2019

«Στα περισσότερα νησιά οι κάτοικοι αλλά κυρίως οι τοπικοί άρχοντες μας έλεγαν πως κακώς ήρθατε, δεν έχουμε σκουπίδια αλλά όταν έβλεπαν τα ευρήματα δεν πίστευσαν στα μάτια τους. Τα σκουπίδια δεν έχουν σύνορα και ποτέ δεν έχουν ιδιοκτήτη όμως είμαστε υπεύθυνοι όλοι και πρέπει να αναλάβουμε δράση όχι για να καθαρίσουμε όλον τον πλανήτη αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας και κυρίως τις νέες γενιές», δήλωσε στο ethnos.gr η Κατερίνα Τοπούζογλου.

Τόνοι σκουπίδια και ένας καναπές μαζεύτηκαν μόνο σε λίγες ώρες
Εκατοντάδες μεγάλα λάστιχα μαζεύτηκαν από τις παραλίες
Οι εθελοντές δύτες πάνω στη μοτοσυκλέτα που ανέσυραν από το βυθό

Σήμερα γίνεται διπλός καθαρισμός στη Μύκονο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Σάββατο 8 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί καθαρισμός σε δύο διαφορετικές παραλίες στη Μύκονο. Θα καθαριστεί η παραλία Φτελιά από τις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα καθαριστεί η παραλία Κάπαρη με υποβρύχια και παράκτια μέσα. Στην δράση για τον καθαρισμό των δύο παραλιών θα συμμετέχει η δραστήρια ομάδα της Intermed / Unipharma, εθελοντές και πιστοποιημένοι δύτες εθελοντές που μπορούν να βοηθήσουν στον υποβρύχιο καθαρισμό στην Κάπαρη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το