Τοπικά

“Πρωταγωνιστής” στο διαδίκτυο το ραδιόφωνο του Π.Θ. – Χωρίς λογοκρισία με 120 παραγωγούς και χιλιάδες ακροατές

Ο φόβος πίσω από τα μικρόφωνα είναι ανύπαρκτος, η λογοκρισία δεν υφίσταται και οι μουσικές είναι υπέροχες χωρίς play list. Απόψεις και μουσικές που έχουν «εξοριστεί» από τα «παραδοσιακά» ραδιόφωνα, ακούγονται από νέες δυνατές «φωνές». Αυτή είναι η ταυτότητα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του Πανεπιστημίου και των 120 παραγωγών του από όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Χιλιάδες ακόλουθοι και κοινό που είναι ο στόχος κάθε διαφημιζόμενου. Μόνο που σε αυτό το ραδιόφωνο δεν παίζουν διαφημίσεις και οι παραγωγοί δεν είναι «δέσμιοι» κανενός.

Η μόνη άγραφη συμφωνία μεταξύ των παιδιών είναι να μην πολιτικοποιείται το ραδιόφωνο, αλλά οι φοιτητές να έχουν άποψη για όλα τα θέματα, να αναδεικνύουν πρόσωπα, ιστορίες, καλλιτέχνες, κουλτούρες. Παράγουν λοιπόν πραγματική και ουσιαστική πολιτική, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα που θα έκαναν τα πάντα για να απευθυνθούν επικοινωνιακά σε αυτό το κοινό, δεν έχουν καμία θέση στα μικρόφωνά τους.
Είναι ένα ραδιόφωνο που μπορεί να αναζητήσει τη θέση του στα ερτζιανά, καθώς πληροί σχεδόν το σύνολο των προϋποθέσεων του Νόμου, εφόσον αποφασιστεί η στήριξή του από την Πρυτανεία.
Η οικονομική στήριξη του ραδιοφώνου γίνεται από τους ίδιους του εθελοντές και υπάρχει… και διοικητικό συμβούλιο.
Τα χρήματα από την επιβίωσή του συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από ένα μεγάλο πάρτι του οποίου τα έσοδα μοιράζονται στη «Φλόγα», στην Κουζίνα Αλληλεγγύης και σε κάθε φορέα στη Θεσσαλία που χρειάζεται στήριξη. Ο «κουμπαράς» από το event του 2019 στήριξε την επιβίωσή του, το 2020.

Κοινό στοιχείο όλων των συμμετεχόντων η αγάπη για κάθε είδους μουσικής, καθώς επίσης και η προώθηση ποικίλων ανεξάρτητων δράσεων.
Tο ραδιόφωνο δημιουργήθηκε με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον Φεβρουάριο του 2013. Το «yUTH-Radio» στηρίζεται από μια ομάδα που ασχολείται με τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία, και συντήρηση του ιντερνετικού ραδιοφώνου yuth-radio.com, καθώς και παράλληλων διαδικτυακών και μη δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε φοιτητές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο με στόχο την ενημέρωση, ψυχαγωγία, και τη γενικότερη επικοινωνία μεταξύ τους.
Οι «πρωταγωνιστές» της δημιουργίας του ήταν ο Μηνάς Γαβαλάς, Ελένη Δημοπούλου, Γεώργιος Καφαρίδης, Σοφία Κούκουρα, Θεοχάρης Ροκάς, Αθανάσιος Σεντελέ, Αθανάσιος Τσιτσιπλάμης, Χρυσάνθη Τσορτανίδου, Νικολίνα Τσούκα και Πολύβιος Χωραφάς.

Στόχος ήταν να δοθεί βήμα για την έκφραση των φοιτητών στο διαδίκτυο και την προαγωγή των ενδιαφερόντων τους, με γνώμονα την αγάπη τους για τη μουσική και το ραδιόφωνο. Αρχικά, αποτελούσε πλεονέκτημα των φοιτητών της Χωροταξίας, ενώ όσο κέρδιζε απήχηση το 2015 ανοίχτηκε σε όλους τους φοιτητές του Βόλου και η περίοδος 2017-2018 αποτέλεσε κομβικό σημείο. Επικεφαλής ανέλαβε ο Ηλίας -Μάριος Χαλιαμάλιας που μιλώντας στη «Θ» ανέφερε πως το ραδιόφωνο μπορεί και πρέπει να «απογειωθεί», να φιλοξενηθεί σε νέο χώρο, καθώς σήμερα βρίσκεται στη Χωροταξία και η πρόσβαση σε όλους είναι δύσκολη.

«Πλησιάζοντας στα 8 έτη λειτουργίας του στον Βόλο, το ραδιόφωνο προχωρεί δυναμικά την πορεία του. Ανανεώθηκε η σελίδα του και δίνει πλέον τη δυνατότητα και σε φοιτητές των τμημάτων στις υπόλοιπες πόλεις του Π.Θ. να πραγματοποιήσουν εκπομπές. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εκφράσουν τις απόψεις τους και να εκφραστούν μέσω του Τομέα Αρθρογραφίας που διαθέτει. Μακροπρόθεσμος στόχος, είναι η εκπομπή στα FM σε ολόκληρη τη Θεσσαλία» δηλώνει ο Ηλίας Χαλιαμάλιας φοιτητής στο ΙΑΚΑ.

«Δεν σταματήσαμε ούτε στον κορωνοϊό. Εκπέμπουμε μουσική 24 ώρες και το πρόγραμμα λόγου αρχίζει από το μεσημέρι με εκπομπές που κάνουν όλοι οι εθελοντές από το σπίτι τους. Συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Δίκτυο Πανεπιστημιακής και Φοιτητικής Ραδιοφωνίας και από τον Φεβρουάριο η εφαρμογή ενημέρωσης φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας UthMe και το yUTH Radio συνεργάζονται για τον άμεσο διαμοιρασμό ανακοινώσεων από τη σελίδα μας».

Θεωρεί ότι σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια που διαθέτουν ραδιόφωνα, αυτό της Θεσσαλίας έχει μείνει «πίσω».
«Έχουμε δυσκολίες και τεχνικές και οικονομικές, αλλά αυτό που κάνουμε τόσοι άνθρωποι είναι μοναδικό. Δεν είμαστε μια μικρή κοινότητα φοιτητών που κάνουμε ένα χόμπι. Είμαστε εθελοντικά δίπλα σε έναν σκοπό και ο σταθμός εννοείται δεν είναι κερδοσκοπικός», ανέφερε ο Ηλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το