Τοπικά

“Πρωταγωνιστές” στις ορκωμοσίες του Πανεπιστημίου -Mε 9,12 η Ντενίσα Αβντούλη διάβασε τον όρκο στο Τμήμα Γεωπονίας

Η προσήλωση στους στόχους που θέτει αποτελεί για την Ντενίσα Αβντούλη τη δική της “συνταγή επιτυχίας”. Έτσι όχι μόνο κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και να συγκεντρώσει την καλύτερη βαθμολογία. Κατάγεται από την Αλβανία αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει την Ελλάδα. Σπούδασε στον Βόλο και χθες διάβασε τον όρκο έχοντας συγκεντρώσει βαθμό 9,12. «Δεν στερήθηκα κάτι καθώς είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Πάντα ήμουν διαβαστερό παιδί ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν δύσκολη η πορεία μου ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο» Όπως τόνισε για να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία απαιτήθηκε αφοσίωση και πειθαρχία. «Πρέπει να θέτεις μικρούς, βραχυπρόθεσμους αλλά και εφικτούς στόχους για να μπορέσεις να φτάσεις σε κάτι μεγαλύτερο» δήλωσε. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια αφοσιώθηκε στις σπουδές της ενώ τον τελευταίο πέμπτο χρόνο ξεκίνησε να εργάζεται σε μια καφετέρια. «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το τελευταίο έτος ήταν λίγο πιο εύκολο και εξαιτίας των μαθημάτων επιλογής. Όσο για το μέλλον, η Ντενίσα Αβντούλη έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη στον κλάδο της Γεωπονίας. «Περιμένω να κάνω τις αιτήσεις, να υποβάλω τα χαρτιά μου, να με δεχτούν και να συνεχίσω έτσι την πορεία μου». Αναφορικά με την επιλογή του τμήματος , τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο η Ντενίσα σημείωσε πως αν και δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, αγάπησε την επιστήμη. «Ακολούθησα την επιστήμη και παθιάστηκα. Επειδή αγαπώ αυτό που κάνω θέλω να το συνεχίσω και να προχωρήσω όσο περισσότερο μπορώ» πρόσθεσε. Όσο για τη συμβολή της Γεωπονίας, υπογράμμισε πως η επιστήμη αυτή επιτελεί πολλούς ρόλους. «Έχει πολλές εκφάνσεις και ασχολείται με πολλά αντικείμενα όπως η παραγωγή τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης, οι φυσικές πηγές, οι υδάτινες πηγές. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα και σε αυτό οφείλουμε τη διατροφή μας. Είναι επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος» πρόσθεσε.

Διδακτορικά με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Χαμόγελα, γέλια και χειροκροτήματα χθες στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου σε ειδική τελετή στον προαύλειο χώρο του πανεπιστημιακού συγκροτήματος ορκίστηκαν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ενώ πραγματοποιήθηκε και η αναγόρευση διδακτόρων του Τμήματος.

Μεγάλη χαρά χθες και για τον Σωτήριο Οικονόμου από την Καρδίτσα,. Αναγορεύτηκε διδάκτορας έχοντας ολοκληρώσει με άριστα τη διδακτορική του διατριβή στη μικροβιολογία τροφίμων.  Ο κ. Οικονόμου είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το τμήμα Γεωπονικών Επιστημών δίνει πολλά και διάφορα διδακτορικά και μεταπτυχιακά διπλώματα που είναι  άμεσα συνδεδεμένα.  Κάθε διδακτορικός τίτλος είναι διαφορετικό» σημείωσε και εξήγησε ο δικός του τομέας σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.  «Μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από την εμφάνιση  παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι  η λιστέρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα  Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Ιατρικής πάνω στη δημόσια υγεία και στην ασφάλεια τροφίμων.  Ο ίδιος στο μέλλον θα συνεχίσει να ασχολείται με τον τομέα της έρευνας.

Διδάκτορας αναγορεύτηκε και η Λίνα Καραμούτσου.  Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της ως χημικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Βέλγιο, στο πανεπιστήμιο της Λέουβεν με αντικείμενο την υδρομηχανική.  Στη συνέχεια πήρε την απόφαση να συνεχίσει το διδακτορικό της στο τμήμα Γεωπονίας του Βόλου. «Έψαξα αρκετά.  Ήταν ένας συνδυασμός τόπου αλλά και επιστήμης.  Είχα εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή μου , τον κ.Ψιλοβίκο που είναι τοπογράφος μηχανικός. Συζητήσαμε αρκετά για να ξεκινήσω διδακτορικό».

Η κ.Καραμούτσου κατάφερε να πάρει υποτροφία του κράτους. «Το μισό μου διδακτορικό ήταν στη Νορβηγία και επέστρεψα για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου» σημείωσε.  Το διδακτορικό της είχε ως αντικείμενο τη μελέτη, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, των χαρακτηριστικών της ποιότητας του νερού για να αποτραπούν φαινόμενα ευτροφισμού. Στόχος της μελέτης ήταν η βελτίωση της ποιότητας του νερού.  Η διδάκτορας πλέον Λίνα Καραμούτσου θα επιστρέψει στη Νορβηγία.  «Ήταν φοβερή η σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με της Νορβηγίας.  Μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω ένα καινούργιο μέρος, άλλους επιστήμονες και να βρω δουλειά εκεί. Είμαι τυχερή».

Σπουδές στην Αθήνα και στο Βέλγιο για τον διδάκτορα Βασίλη Ανέστη 

Διδάκτορας αναγορεύτηκε χθες ο  Βασίλης Ανέστης  στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.Με καταγωγή από την Αθήνα, επέλεξε το τμήμα της Γεωπονίας μέσω των καθηγητών . «Βρισκόμουν στο Βέλγιο ως μεταπτυχιακός φοιτητής και ήρθα απευθείας σε μια πολύ καλή ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να ξεκινήσω το διδακτορικό μου.  Στη συνέχεια εντάχθηκα σε ερευνητικά έργα».

Ο κ.Ανέστης ασχολείται με το ερευνητικό κομμάτι όντας ήδη μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικών αποτυπωμάτων γεωργικών προϊόντων.  «Ασχολούμαι με την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον όλη η παραγωγική διαδικασία, η αλυσίδα τροφοδοσίας παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Σε κάποιον που έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την επιστήμη, η συμβουλή του είναι να έχει επιμονή, υπομονή και να έχει ενδιαφέρον για αυτό που κάνει προκειμένου να μπορέσει να το εξελίξει.

«Είναι επιστήμη με μέλλον. Παντρέψαμε θέματα γεωπονικών επιστημών, ζωοτεχνίας και ζωικής παραγωγής με θέματα μηχανικής.  Επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια επιστήμη με ενδιαφέρον και επίκαιρη.  Οι γεωπονικές επιστήμες είναι το Α και το Ω. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε».

H Σοφία Φαλιάγκα και η Μαρία Ασλανίδου

Aρίστευσαν στις μεταπτυχιακές τους σπουδές

Ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους με άριστα και από χθες, μετά την ορκωμοσία τους στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάνουν ήδη όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Η Σοφία Φαλιάγκα και η Μαρία Ασλανίδου  ασχολήθηκαν και οι δύο με τα θερμοκήπια στις μεταπτυχιακές τους σπουδές και υπογράμμισαν τη σημασία των σπουδών τους, αλλά και γενικότερα της επιστήμης της γεωπονίας για το μέλλον.

Από την Καρδίτσα, η Σοφία Φαλιάγκα βρέθηκε στον Βόλο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Γεωπονίας ως φοιτήτρια.  Αποφοίτησε, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και χθες ορκίστηκε. «Ήθελα να ασχοληθώ πολύ με τα θερμοκήπια και είναι ο τομέας του μεταπτυχιακού που ολοκλήρωσα.  Η πτυχιακού εργασία ήταν για αυτό και ήθελα να το συνεχίσω για να πάρω, μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος, επιπλέον γνώσεις» δήλωσε η ίδια.  Χθες ορκίστηκε με βαθμολογία άριστα 9,51.  Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του κ. Κατσούλα στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής.  Παράλληλα, υπό σκέψη βρίσκεται το ενδεχόμενο περαιτέρω σπουδών και διδακτορικού. «Η  Γεωπονία είναι μία από τις επιστήμες του μέλλοντος. Ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι αφορά άμεσα την εξοικονόμηση νερού και στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.  Καθώς περνούν τα χρόνια, αυτός ο τομέας εξελίσσεται όλο  και περισσότερο» σημείωσε.

Από την πλευρά της η Μαρία Ασλανίδου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μένει τα τελευταία χρόνια στον Βόλο. «Τελείωσα το προπτυχιακό μου στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και ακολούθησα με μεταπτυχιακές σπουδές».  Το μεταπτυχιακό της ήταν εξειδικευμένο στα θερμοκήπια και στις τεχνολογίες διαχείρισης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.   «Ήταν ένα αντικείμενο που με ενδιέφερε από την αρχή και ασχολήθηκα και στην προπτυχιακή μου διατριβή.  Ήθελα να εξειδικευτώ στο αντικείμενο για να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις» πρόσθεσε.  Η κ. Ασλανίδου θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία ενώ είναι ήδη υποψήφια διδάκτορας στο εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος.  Παράλληλα εργάζεται ενώ το διδακτορικό της αφορά την ενυδρειοπονία. «Η ενυδρειοπονία συνδυάζει την υδροπονική καλλιέργεια με την εκτροφή ψαριών.  Δοκιμάζουμε την ανάπτυξη των φυτών με τη λύπανσή τους μόνο από το νερό της ιχθυοκαλλιέργειας, συγκρίνοντάς την με υδροπονική καλλιέργεια για να δούμε τις αποδόσεις. Προσπαθούμε να δούμε αν αξίζει από οικονομική και περιβαλλοντική πλευρά.  Βιβλιογραφικά είναι ένα πολλά υποσχόμενο σύστημα.  Το δοκιμάζουμε για πρώτη φορά για να δούμε αν μπορεί να επεκταθεί και εδώ » εξήγησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το