Τοπικά

“Πρώτα το συμφέρον της πατρίδας” – Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρώην πρέσβη Νικόλαου Κανέλλου

Για «μόνιμη κρίση στην Ελλάδα», για τα ελληνοτουρκικά, την ανάγκη αυτοκριτικής και για το ότι πρέπει να επιστρέψουν όλα τα «μυαλά» στην πατρίδα, μίλησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ράδιο Ακρόαμα και στη «Θ» ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας, επί 40 περίπου χρόνια διπλωμάτης, Νικόλαος Κανέλλος. Ο πρώην πρέσβης ανέφερε ακόμη πως είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, πάντα με γνώμονα να φανεί χρήσιμος στην πατρίδα.

«Με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις και πώς η Ελλάδα θα γίνει ισχυρότερη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρέσβης. Ο Βολιώτης διπλωμάτης που μοιράζει πλέον τη ζωή του μεταξύ Βόλου και Αμπελακίων, επισημαίνει πως είναι λάθος να υποτιμάμε τους αντιπάλους μας. «Κάθε φορά που μου ετίθετο το θέμα για έναν εχθρό της Ελλάδας, τους ζητούσα να μου απαντήσουν, πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς, ώστε να αυξήσουμε τη δύναμη της πατρίδας μας. Η Τουρκία έχει πρώτον τη Συρία και τη Λιβύη και δεύτερον, πώς θα καταστεί μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Έχουμε μια λανθασμένη αντίληψη. Συζητάμε περισσότερο για τους άλλους, για τον γείτονα, παρά για εμάς. Είχαμε πεθάνει τον Ερντογάν, δεν πέθανε, κατάφερε και έζησε και δημιουργεί μια Τουρκία, που είναι ισχυρή και επίσης δεν τριχοτομήθηκε η Τουρκία, όπως λέγαμε πριν δέκα-είκοσι χρόνια. Μπορεί βεβαίως να αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αλλά έχει δημιουργήσει μια ισχυρή υποδομή, γιατί μπορεί και δανείζεται. Έχει καταστεί η πρώτη χώρα απορρόφησης της τεχνολογίας του Ισραήλ. Έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, έχει φτιάξει υποδομές για μαρίνες, που εμείς, ενώ έχουμε 5.000 νησιά και 14.000 χιλιόμετρα ακτές δεν κατορθώσαμε να φτιάξουμε. Αυτοί κάνουν ότι λένε και λένε ότι κάνουν, ενώ εμείς αρεσκόμαστε στο πώς θα βάλουμε στη γωνία τους ικανούς, για να περάσουν οι άνθρωποι των συμφερόντων μας», επισημαίνει ο Ν. Κανέλλος.

Να επιστρέψουν τα «μυαλά» στην πατρίδα
«Μπορεί να λέει ο Φλωμπέρ ότι το όνειρο είναι η βασίλισσα της πραγματικότητας, αλλά γνωρίζει ποια είναι αυτή. Εμείς δεν τη γνωρίζουμε και αντιθέτως την καταδικάζουμε… Για παράδειγμα, είναι μεγάλη μας τιμή που βρίσκεται στην Ελλάδα ο Δημ. Νανόπουλος. Σε όλους τους φίλους μου λέω, επιστρέψτε στην Ελλάδα, μείνετε Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο. Πρέπει να ξέρουμε μέχρι πού φθάνουμε, ποια είναι η δύναμή μας. Πόση είναι σήμερα η ΒΙΠΕ Βόλου, πόση είναι η εμπορική κίνηση; Πόσες επενδύσεις γίνονται; Δεν είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι διαμάντι, ένα μαργαριτάρι στον κόσμο. Γύρισα 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, στα 40 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας. Το ζητούμενο είναι το μαργαριτάρι αυτό να λάμψει. Και για να λάμψει, θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ικανό το πολιτικό προσωπικό της χώρας ο πρώην πρέσβης ανέφερε: «Θα έπρεπε οι ταγοί μας να ενστερνιστούν την αυτοκριτική. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Δεν λέει ο Μακρόν ότι τα κάνει όλα καλά, ούτε ο Τραμπ. Εγώ τα έκανα όλα καλά στα 40 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας; Δεν πρέπει να βελτιώσουμε το κλίμα; Βεβαίως πρέπει. Δεν πρέπει να έρθουν καλύτεροι από μας; Βεβαίως. Πώς θα βελτιώσουμε την πατρίδα μας, όταν οχυρωνόμαστε πίσω από έναν μίζερο εγωισμό και μία ανικανότητα, η οποία δεν έχει πουθενά διέξοδο; Υπάρχουν καλύτεροι από μας και σ’ αυτήν την ιστορία θα πρέπει να βάλουμε πρώτα το συμφέρον της πατρίδας μας και μετά το δικό μας».
Αναφερόμενος στην Παιδεία δήλωσε ότι «όταν δεν χαμογελάμε, όταν δεν σεβόμαστε τους μεγαλύτερους, όταν δεν αγαπάμε τα παιδιά, όλα αυτά είναι θέματα ελληνοκεντρικής Παιδείας. Και θα έπρεπε, αν διαβάσει κανείς τα 145 τσιτάτα του μαντείου των Δελφών, φθάνουν να δημιουργήσουν μια πανεπιστημιακή μόρφωση. Και αυτά δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν θα έπρεπε αυτά να είναι στις προμετωπίδες των σχολείων μας; Ξεχάσαμε ωστόσο μια βασική διάκριση, αυτή μεταξύ Παιδείας και Πολιτισμού, που την έκλεψαν αργότερα φιλόσοφοι από εμάς. Η Παιδεία είναι το φωτεινό μας μονοπάτι, που έχει να κάνει και με την εθνική μας ταυτότητα. Αντί να φέρουμε την ελληνική Παιδεία στην Τουρκία, φέρνουμε με τα σήριαλ την Τουρκία στην Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη διεθνή της ρότα. Δεν μπορεί να παραμένει σε καταστάσεις, που οδηγούν στη βία».

Ο κορωνοϊός και οι ειδικοί
Αναφερόμενος στους χειρισμούς που έγιναν για τον κορωνοϊό από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι πως ήταν θετικοί και ζήτησε και στα υπόλοιπα ζητήματα της χώρας, οι χειρισμοί να γίνονται από τους ειδικούς. «Δεν είναι δυνατόν για την εθνική άμυνα να καθορίζουν την πολιτική, μη στρατιωτικοί. Προφανώς δεν τελείωσε, τι θα γίνει από εδώ και μπρος και μένω στην άποψη δύο καλών μου φίλων, που μου είπαν, ότι δεν μπορεί να σταματήσει, θα μας ταλαιπωρήσει και τον επόμενο χρόνο, μέχρι να εξασθενίσει ο ιός. Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής είναι επίσης θετική. Το πώς θα αξιοποιηθεί, είναι άλλο θέμα. Με ποια επαγγελματικά στελέχη. Θέλουμε ακτιβιστές σχεδιαστές και στελέχη, θέλουμε δηλαδή παλικάρια».
Αναφερόμενος στα Βαλκάνια δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο, που είχαμε φθάσει τη δεκαετία του ’90, παραμένουν μια τεράστια δυνατότητα για μας, με έξυπνες διπλωματικές κινήσεις να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις
Απαντώντας σε ερώτηση, πώς βλέπει το μέλλον του στα κοινά του τόπου, ανέφερε «πως τελείωσε την διπλωματική του καριέρα «είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, θέλω να φανώ χρήσιμος στην πατρίδα μου, όπως και όλοι οι Έλληνες».
Αναφερόμενος στην πιο δύσκολη στιγμή της διπλωματικής του καριέρας, δήλωσε πως ήταν οι εναλλαγές που τον είχε καλέσει να κάνει η πολιτική ηγεσία, όταν τον έστελνε από το Χιούστον στο Αργυρόκαστρο, από το Αργυρόκαστρο στη Βαρκελώνη, από το Στρασβούργο στην Αλβανία, από τη Χάγη στο Κόσοβο, από το Βιετνάμ στο Αζερμπαϊτζάν…
Μιλώντας για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας του, ανέφερε τη βάπτιση της κόρης του Ειρήνης από τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στα Τίρανα, που ήταν η πρώτη Ελληνίδας στον μητροπολιτικό ναό των Τιράνων, παρουσία όλου του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας. «Είναι πολύ δυνατό να έχεις προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες. Οι προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον Τραμπ τού δίδει στις ΗΠΑ κάποιες διεξόδους. Η προσωπική σχέση πρέπει να μας κάνει ισχυρούς, ώστε να δημιουργούμε νέα ερείσματα για την πατρίδα μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το