Τοπικά

“Προεκλογικό παιχνίδι της δημοτικής αρχής το Μουσείο της Αργούς”

 

«Θυμηδία και ερωτηματικά προκαλεί η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τελευταία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο χώρο του Μουσείου της Αργούς», δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης Μαζί για τον Βόλο Ιάσονας Αποστολάκης και τονίζει πως το έργο για το οποίο δεν υπάρχει χρηματοδότηση εντάσσεται σε ένα προεκλογικό παιχνίδι.
Όπως αναφέρει:
Η υποτιμητική στάση του Δημάρχου έναντι της Αργούς στην αρχή της θητείας του (“με ψαρόβαρκες θα ασχολούμαστε;”), οδήγησε στην απώλεια σχεδόν τεσσάρων χρόνων (2014 έως το 2018), και της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω της καθυστέρησης της επικύρωσης του πρακτικού του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της ανάθεσης της αρχιτεκτονικής μελέτης εφαρμογής των κτιριακών έργων στους μελετητές που είχαν λάβει το πρώτο βραβείο.

Παρότι όμως, το Μουσείο της Αργούς στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου του 2019 μεταβλήθηκε σε “εμβληματικό έργο”, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του μετατέθηκε στο τέλος της τρέχουσας θητείας του Αχ. Μπέου, δηλαδή το 2023, σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου. Μάλλον για τη Δημ. Αρχή ορίζοντας υλοποίησης είναι το 2027, με σημείο σταθμό για την χρηματοδότηση όλως τυχαίως τις εκλογές του 2023.

Πέραν των τραγικών καθυστερήσεων, η νέα συζήτηση περί παραρτήματος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στον χώρο του Μουσείου της Αργούς δημιουργεί νέα δεδομένα. Η υπάρχουσα αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη αφορά το Μουσείο της Αργούς και η όποια τροποποίησή της αφενός θα αλλοιώσει τη σημασία της Αργούς ως κεντρικού εκθέματος, άρα και τον βασικό χαρακτήρα του Μουσείου, αφετέρου θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.

Οφείλει η Δημ. Αρχή να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το παράρτημα του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης: ποια θα είναι η σύνδεσή του με το Μουσείο της Αργούς, αν θα τροποποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη, ποια η σκοπιμότητα του έργου και αν και πως θα αναδεικνύεται η τοπική ιστορία, ποια η συμβολή ειδικών (σχετικών ιστορικών, μουσειολόγων κτλ) στη διαμόρφωση της πρότασης.

Δεν είμαστε αρνητικοί στο οποιοδήποτε έργο που θα αναδεικνύει την τοπική ιστορία και την ταυτότητα της πόλης. Προτεραιότητα όμως, αποτελεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας και η αξιοποίησή της και για την προσέλκυση επισκεπτών στο Βόλο. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμη μια σοβαρή συζήτηση με φορείς και υπηρεσίες, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η περιοχή του Δήμου Βόλου διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν ποικιλοτρόπως με το Μουσείο της Αργούς, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής, σε συνεργασία με φορείς, όπως η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, το σχετικό τμήμα του Πανεπιστημίου και σε συνδυασμό με μια συγκροτημένη προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Η ενσωμάτωση της Αργούς σε ένα ευρύτερο μουσειακό χώρο Ναυτικής Παράδοσης θα υποβιβάσει τον ρόλο της στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη συμβολή της ως brand της πόλης, ενώ το όλο θέμα δείχνει τον ερασιτεχνισμό και την αποσπασματικότητα των ενοίκων της Ρήγα Φεραίου σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής και την ανάδειξή της.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το