Τοπικά

“Πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο “ποτέ ξανά” στην κομματική εργαλειοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας”

Συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής δύο βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρώτη αφορά το άρθρο 68 και προβλέπει το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών να ζητούν εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάνω σ’αυτές τις προτάσεις τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επισημαίνοντας τη διαχρονική υπευθυνότητά της έναντι της Πατρίδας ως της παράταξης εκείνης που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974.

Θυμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Βουλή και γενικότερα η δημοκρατική τάξη στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της Ν.Δ. τα συνέκρινε με τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που φέρνει η νέα κυβέρνηση όπως η δυνατότητα και των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων να ζητούν εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές.
Χαρακτηριστικά υπενθύμισε τι συνέβη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όταν η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να καλέσει τους Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά να μιλήσουν για την υπόθεση πώλησης οβίδων στην Σαουδική Αραβία. Τον Ιανουάριο του 2018 ζητήθηκε απλώς η ενημέρωση μιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε το δικαίωμα της μειοψηφίας ακόμα και να καλέσει αρμόδιο υπουργό στη Βουλή!

Ήταν μια νοοτροπία ιδιοκτησιακή και βαθιά αντιδημοκρατική που αντιμετώπιζε τη Βουλή των Ελλήνων σαν το οικογενειακό μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρούσα κυβέρνηση εγγυώμενη το δικαίωμα ελέγχου εκ μέρους της αντιπολίτευσης έρχεται να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην ξαναεμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα αυταρχισμού.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαραβέγια, μια κορυφαία καινοτομία που εισάγει η Ν.Δ. με τη τρέχουσα αναθεώρηση είναι οι αλλαγές στο άρθρο 32 του Συντάγματος και αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Η συνταγματική πρόβλεψη για διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου με ενισχυμένη πλειοψηφία, ήταν το 2014 πηγή όχι δημοκρατίας αλλά ανωμαλίας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της περιόδου εκείνης ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είπε συγκεκριμένα τα εξής:
“Ποιος δεν θυμάται την εργαλειοποίηση του θεσμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που αρνούνταν τότε να συμμετάσχουν για να προκαλέσουν εκλογές, όπως κι έγινε, με τα γνωστά για τη πατρίδα μας αποτελέσματα.
Να υπενθυμίσω εδώ, γιατί έχει ειδική σημασία σήμερα, και τι είχε προηγηθεί μερικές βδομάδες πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή. Πρωτοσέλιδα εφημερίδων φίλα προσκείμενων στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για χρηματισμούς βουλευτών. Ανώνυμες καταγγελίες για ύπαρξη ταμείου εξαγοράς της αντιπολίτευσης με 50 εκατομμύρια ευρώ! Είχαμε τότε βουλευτές να ψάχνουν -σε ρόλο ντετέκτιβ- πού κρυβόταν το εν λόγω «Ταμείο». Κι αυτή είναι η καλοπροαίρετη εκδοχή του ψαξίματος… Είχαμε μέχρι και πολιτικούς – ηθοποιούς να συμμετέχουν σε σκετσάκια δήθεν χρηματισμού τους σε καφέ ξενοδοχείων.
Θα ήταν μια φαρσοκωμωδία, αν δεν επρόκειτο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Με τη σημερινή αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο “ποτέ ξανά” στη κομματική εργαλειοποίηση ενός κορυφαίου θεσμού του πολιτεύματος”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το