Τοπικά

“Πώς νίκησα τον καρκίνο” – Μηνύματα δύναμης και ελπίδας από τη Βολιώτισσα οικονομολόγο Βούλα Γκαμπλιά

Μήνυμα θάρρους και δύναμης έστειλε χθες η οικονομολόγος Βούλα Γκαμπλιά σε όσες γυναίκες νοσούν από τον καρκίνου του μαστού. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα Βόλου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η κ. Γκαμπλιά μετέφερε τα βιώματά της, τις αγωνίες της, αλλά και τη δύναμη που έκρυβε μέσα της αλλά δεν ήξερε ότι είχε. Νικήτρια του καρκίνου η ίδια, τόνισε πως το σημαντικότερο είναι η πρόληψη, η δύναμη ψυχής, η ψυχολογία, αλλά και η στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας είναι η πρόληψη. Με την πρόληψη προλαμβάνεις τον όγκο στο αρχικό του στάδιο και μπορείς να τον καταπολεμήσεις.
Όλοι έχουμε μία δύναμη μέσα μας. Δεν το ξέρουμε. Αλλά αν νοσήσουμε παίρνουμε τόση δύναμη για τη ζωή, για την οικογένειά μας…» δήλωσε.
Το μεγαλύτερο μήνυμα που έστειλε χθες στις γυναίκες είναι πως ο καρκίνος ηττάται μόνο με την πρόληψη. «Δεν είχε νοσήσει κανείς από την οικογένειά μου. Ήμουν η μοναδική και δεν είχα ιδέα τι σημαίνει καρκίνος» πρόσθεσε.

Η κ. Γκαμπλιά νόσησε σε ηλικία 46 ετών. Η ίδια παραδέχθηκε πως είχε αμελήσει την υγεία της και ενώ είχε εντοπίσει πριν τρία χρόνια κάτι στο στήθος της, οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές της υποχρεώσεις την είχαν «απορροφήσει».
«Έκανα τραγικό λάθος και το πλήρωσα. Όταν ανακάλυψα τον καρκίνο ήταν στην κατηγορία G3, δηλαδή πολύ επιθετικός. Την επόμενη ημέρα χειρουργήθηκα και μετά το χειρουργείο ξεκίνησα τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε έξι μήνες. Αυτό το διάστημα ουσιαστικά είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Όσο και να προσπαθεί η οικογένεια και οι φίλοι, δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάς. Θέλουν να συμπαρασταθούν, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν τι βιώνει ένας καρκινοπαθής, τι σημαίνουν οι χημειοθεραπείες για εκείνον. Η γυναίκα χάνει τη θηλυκότητά της».

Η κ. Γκαμπλιά είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού.
Όπως ανέφερε, από την επόμενη ημέρα που η ίδια διαγνώστηκε, η 22χρονη τότε κόρη της έκανε προληπτικά μαστογραφία.
Η Βολιώτισσα οικονομολόγος διαγνώστηκε με καρκίνο το 2014 και η περιπέτειά της τελείωσε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και συνεχίζει τις εξετάσεις της ανά έξι μήνες. «Κάθε φορά που πρέπει να εξεταστώ έχω το ίδιο συναίσθημα. Επανέρχονται στο μυαλό οι μνήμες, ενώ προσπαθώ να τις διαγράψω και να προχωρήσω. Μέχρι να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα και να δω τους καρκινικούς δείκτες, τη μαστογραφία, υπάρχει ο φόβος. Όταν είναι όλα καλά, μετά είναι σαν να παίρνω ανάσα ζωής και συνεχίζω να πολεμάω. Ο καρκινοπαθής είναι ένας συνεχής πολεμιστής στη ζωή. Δεν πρέπει να σταματήσει και αν το κάνει θα είναι μεγάλο λάθος» εξομολογήθηκε η ίδια.
Τόνισε ακόμη τη σπουδαιότητα της καλής ψυχολογίας για τους ασθενείς, αλλά και τη στήριξη από το οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον.


«Οι γυναίκες που βιώνουν τον καρκίνο πρέπει να έχουν δύναμη ζωής, ψυχής και να ξέρουν πως όλα στη ζωή ξεπερνιούνται» σημείωσε η κ. Γκαμπλιά προσθέτοντας ότι η ίδια άντλησε δύναμη από τον Θεό στον οποίο πιστεύει πάρα πολύ, από την οικογένειά της και από κάποιους φίλους της.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως όταν μετά τη δεύτερη χημειοθεραπεία άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά μου, το είπα στην κομμώτριά μου. Για να μου δώσει δύναμη ξύρισε τα δικά της μαλλιά πριν πέσουν τα δικά μου. Αυτή η γυναίκα μού έδωσε δύναμη. Για μένα δεν είναι απλά φίλη, είναι αδερφή».

Η κ. Γκαμπλιά ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση όπως επίσης και οι Κωστής Ιωάννης, γεν. χειρουργός, Ρουσογιάννης Σωτήρης, γεν. χειρουργός, Περδικούρη Ελένη – Ισιδώρα, ογκολόγος – παθολόγος, Μουζόπουλος Δημήτρης, ακτινολόγος, και Πάντζιου Αικατερίνη, ψυχολόγος.
Η πρόεδρος του Παραρτήματος Βόλου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευαγγελία Αποστολάκη δήλωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. «Έχουν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια σε Βολιώτισσες από εθελόντριες της Ιατρικής Σχολής, έχει αναρτηθεί πάνελ σε κεντρικό σημείο της πόλης για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες».
Πρόσθεσε ότι στην ενημερωτική εκδήλωση υπήρξε διαδραστικός διάλογος των ομιλητών με το κοινό για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι η κακή ψυχολογία επηρεάζει τον καρκίνο, ενώ τόνισε πως η Ελληνίδα φοβάται τον γιατρό και τα αποτελέσματα. «Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν διαγνωστεί καρκίνος. Δεν πρέπει λόγω των υποχρεώσεών της να βάζει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της. Πρέπει να τον προσέχει και να τον αγαπά, γιατί κάθε μία είναι πολύτιμη για την κοινωνία και για την οικογένειά της» δήλωσε.

Κεντρική φωτό: (Από αριστερά) Βούλα Γκαμπλιά και Ευαγγελία Αποστολάκη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το