Τοπικά

“Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της δυσοσμίας στον Βόλο” σύμφωνα με τον γιατρό Χρ.Βενέτη

Όλα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση με τον γιατρό-γυναικολόγο Χρήστο Βενέτη να προκαλεί ένα πρωτοφανές «κύμα» στα κοινωνικά δίκτυα όταν γνωστοποίησε μετρήσεις τοξικών ενώσεων που βρίσκονται στον αέρα του Βόλου, μετά την προμήθεια μηχανήματος μέτρησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα οποία αποτελούν μια ενδεικτική καταγραφή του προβλήματος, στην ατμόσφαιρα του Βόλου υπάρχουν φορμαλδεΰδη, μικροσωματίδια στον αέρα και θετικά παράγωγα του άνθρακα. O κ. Βενέτης τόνισε πως αυτό που προέχει είναι «να γίνει το επόμενο βήμα».
Ο γυναικολόγος, μετά και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του φορητού μετρητή αέριας ρύπανσης, υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης των τοπικών φορέων με γνώμονα το κοινό καλό προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας στον Βόλο.

Όπως ανέφερε το βήμα αυτό πρέπει να είναι πρακτικό, απλό και να μην αποπροσανατολίζεται από τον στόχο. Ο ίδιος δήλωσε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ατμόσφαιρας και την επίβλεψη να έχει πανεπιστήμιο. Μάλιστα έκανε λόγο για εγκατάσταση τουλάχιστον 10 μετρητών και πρόσθεσε πως την εποπτεία πρέπει να αναλάβουν ανεξάρτητες αρχές. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να βρεθούν οι ρυπαντές επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. «Σίγουρα κάποια συμφέροντα θα χτυπηθούν, αλλά πρέπει να βρεθούν οι ρυπαντές» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον φορητό μετρητή αέριας ρύπανσης, δήλωσε πως τα αποτελέσματα που έδειχναν υπερβάσεις σε μικροσωματίδια, φορμαλδεΰδη και παράγωγα του άνθρακα, κάποιες από τις φορές, αλλά όχι πάντα, συνέπεσαν με την έντονη δυσοσμία στην πόλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το