Τοπικά

“Πόλεμος” στον Αλμυρό με εργολάβο για το μεγαλύτερο έργο- Η βιοκλιματική πλατεία με κακοτεχνίες

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημοτικής αρχής του Αλμυρού και εργολαβικής εταιρείας για το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάστηκε στην πόλη, αυτό της νέας κεντρικής πλατείας. Κακοτεχνίες και παραλείψεις συνθέτουν το σκηνικό στο έργο που δεν παραλαμβάνεται και η εταιρεία καταθέτει ενστάσεις που απορρίπτονται. Η εργολαβική εταιρεία κατηγορείται ότι δεν χρησιμοποίησε τα σωστά υλικά, δεν συντήρησε το έργο μετά την περάτωσή του, για τουλάχιστον 15 μήνες ως όφειλε, δεν προέβη στην ορθή εκτέλεση των αποκαταστάσεων, δεν ακολούθησε τις οδηγίες και εντολές της τεχνικής υπηρεσίας μετά την ολοκλήρωση του έργου για αποκαταστάσεις και ελαττώματα στο έργο. Για τον Δήμο Αλμυρού δεν υπάρχει αυτοδίκαιη παραλαβή στο έργο της πλατείας.
Οι πλημμέλειες είναι σοβαρές και αυξανόμενες με την πάροδο του χρόνου και όσο εκκρεμεί η αποκατάσταση των βλαβών – πλημμελειών – ελαττωματικών εργασιών από τον ανάδοχο δεν «τρέχει» η προθεσμία αυτοδίκαιης παραλαβής και το έργο δεν έχει παραληφθεί. Σε ένα καινούργιο έργο συνεχίζεται η παρουσία βλαβών και υποχωρήσεων στο οδόστρωμα με αυξητικές τάσεις.

Από τα τέλη του 2017, ο Δήμος Αλμυρού κατέθεσε στον εργολάβο έγγραφα που αφορούσαν στην ποιότητα του έργου με συγκεκριμένες ενέργειες που έπρεπε να προβεί προκειμένου να αποκατασταθούν ελλείψεις και ελαττώματα.
Ο ανάδοχος προέβη στην εκτέλεση αποκαταστάσεων από τον Μάρτη του 2018 έως τον Νοέμβρη του 2018. Όμως οι αποκαταστάσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους. Μέσα στα ελαττώματα που δεν αποκαταστάθηκαν συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα του έργου που αφορούσε στην περιοχή που καλύπτεται από τεχνητούς-ψυχρούς κυβόλιθους περιμετρικά της πλατείας. Επειδή το πρόβλημα δεν λυνόταν και συνεχιζόταν με εμφάνιση νέων θέσεων υποβάθμισης των κυβολίθων, ζητήθηκε η συμβολή του Τμήματος Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας στις αρχές του Οκτώβρη, όπου μετά από επιτόπια αυτοψία αρμοδίου υπαλλήλου διαπιστώθηκε ότι η υπόβαση και βάση αποτελούνταν από έδαφος γαιώδες και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της προκήρυξης του έργου ως προς την ποιότητα, αλλά ούτε και ως προς το πάχος των στρώσεων. Η τεχνική υπηρεσία του Αλμυρού σημειώνει ότι το εν λόγω τμήμα δεν είχε αποξηλωθεί κατά το παρελθόν ώστε να δημιουργηθεί «αναμόχλευση» που θα προκαλούσε απομάκρυνση του ορθού υλικού, όπως ισχυρίζεται ο ανάδοχος.

«Δεν προχώρησε στις αποκαταστάσεις»
Στις 30 Οκτωβρίου του 2018 με Ειδική Διαταγή τέθηκαν από τον Δήμο Αλμυρού προς τον ανάδοχο, συγκεκριμένοι τρόποι αποκατάστασης, δηλαδή εκσκαφή σε όλο το πλάτος και μήκος των οδών που παρουσίαζαν ελαττώματα, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποτελέσει και την τελική επίλυση του υποστρώματος των κυβολίθων, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωνόταν η υπηρεσία προκειμένου να γίνει περαιτέρω έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας του υφιστάμενου υποστρώματος. Ακολουθώντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο Δήμος Αλμυρού προέβη και στη χορήγηση αδειών εκσκαφής ενημερώνοντας το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού για τη λήψη της σύμφωνης γνώμης στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνταν.
Γι’ αυτή την εντολή ο ανάδοχος ενημερώθηκε και συμφώνησε προφορικά ότι θα το κάνει αλλά τελικά αυτό που αποκατέστησε ορθά ήταν μόνο ένα μικρό τμήμα της οδού Όθρυος περίπου 20-25 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τον Δήμο. Η μηχανικός που ήταν παρούσα κατά την εκσκαφή έδωσε εντολή να ακολουθηθούν τα συμφωνηθέντα από τον ανάδοχο, αλλά κατέθεσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. Το υλικό της αποκατάστασης αυτής ελέγχθηκε ωστόσο από το Εργαστήριο και βρέθηκε άρτιο και κατάλληλο.
Ακολούθησε η «αποκατάσταση» κατά τους ισχυρισμούς του αναδόχου στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου χωρίς να είναι παρούσα η υπηρεσία του Δήμου, χωρίς να ενημερωθεί η υπηρεσία για τη λήψη δοκιμίων και χωρίς να ακολουθηθούν οι οδηγίες που δόθηκαν. Στη δε οδό Αθηνών δεν προέβη σε καμία εργασία αποκατάστασης, αλλά μόνο στην αποξήλωση δύο τμημάτων μεγέθους περίπου 0,50 έως 0,70 τετραγωνικών μέτρων των κυβολίθων και επίστρωση μικρής ποσότητας τσιμεντοκονίας. Κατά αυτή την αποξήλωση η επιβλέπουσα διαπίστωσε ότι το υπόστρωμα αποτελούνταν από γαιώδες υλικό και έδωσε εντολή να μην γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποκατάσταση, αλλά για άλλη μια φορά αγνοήθηκε από τον ανάδοχο.
Έτσι στις 18/12/2018, όταν κατέθεσε έγγραφο ο ανάδοχος που ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις αποκαταστάσεις, ο Δήμος του απάντησε ότι αυτές δεν γίνονται αποδεκτές διότι δεν έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά και εκτός χρονοδιαγράμματος. Στα μέσα Γενάρη του 2019, η υπηρεσία μας κάλεσε το Εργαστήριο για έλεγχο του υποστρώματος, αυτή τη φορά στις οδούς Βασ. Κωνσταντίνου και Αθηνών υπάλληλοι του οποίου προέβησαν σε επιτόπου επισκέψεις και λήψη δοκιμίων στις 4, 5 και 11 Φλεβάρη, των οποίων οι εκθέσεις κοινοποιήθηκαν και πρωτοκολλήθηκαν στις 8/3/2019 και στις 9/4/2019.
Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις εν λόγω εκθέσεις αυτές είναι ότι:
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον ανάδοχο δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των υλικών που θα έπρεπε να έχουν επιστρωθεί σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη ούτε σε ποιότητα, αλλά ούτε και στην απαιτούμενη ποσότητα (υλικό είτε γαιώδες είτε αμμοχαλικώδες). Η εργολαβική εταιρεία υποστηρίζει πως πραγματοποίησε εξωσυμβατικές εργασίες.
Και ο Δήμος από την πλευρά του τονίζει πως από την ώρα που δεν παρέδωσε το έργο με τον τρόπο που του υποδείχθηκε δεν αποτελεί εξωσυμβατικό τρόπο αποκατάστασης, εφόσον ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Ό,τι προβλεπόταν από τη σύμβαση έχει πληρωθεί στον ανάδοχο και δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση επιπλέον αμοιβή, καθώς και υποδείξεις από τον ίδιο για το ποιος είναι ο αρμόδιος για την ορθή εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεών του, σύμφωνα με τον Δήμο.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που του ζητήθηκε εκτέλεσε τμήμα εργασιών αποκατάστασης της οδού Όθρυος, καθώς και την πλημμελή αποκατάσταση στην οδό Αθηνών, ενώ θα έπρεπε να εκτελέσει τις εργασίες στην οδό Αθηνών από 13/11-28/11/2018 για την οποία του είχε χορηγηθεί άδεια αποκατάστασης. Προτιμήθηκε δηλαδή από τον ανάδοχο να μην κάνει ουδεμία αποκατάσταση στην οδό Αθηνών. Επίσης οι αποκαταστάσεις στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου διήρκησαν μία έως δύο μέρες (τις τελευταίες του χρονοδιαγράμματος).
Ο Δήμος αναφορικά με την αυτοδίκαιη παραλαβή του εν λόγω έργου, που ο εργολάβος υποστηρίζει πως έγινε σύμφωνα με τον Νόμο, ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται διότι:
Το πρωτόκολλο προσωρινής που υπογράφηκε εν μέρει δεν εγκρίθηκε και αναβλήθηκε η έγκρισή του προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες και τα ελαττώματα που είχαν τεθεί στον ανάδοχο. Έκτοτε ο ανάδοχος προσπαθεί να ολοκληρώσει αυτές τις αποκαταστάσεις. Οπότε σε καμία περίπτωση αφού δεν ήταν συνεπής σ’ αυτές κυρίως ως προς την ποιότητά τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί και να ισχύει η αυτοδίκαιη παραλαβή.
«Εφόσον κατά την παραλαβή αποκαλύφθηκαν πλημμέλειες η υπηρεσία δεν υποχρεούται να παραλάβει, αλλά δικαιούται να αναβάλλει για εύλογο διάστημα την παραλαβή, ώστε να κρίνει σχετικά με το ουσιώδες ή μη των πλημμελειών. Κατά το διάστημα της αναβολής δεν τρέχει η προθεσμία αυτοδίκαιης παραλαβής».
Ο ανάδοχος κατηγορείται ότι έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα με αλληλογραφία πολλές φορές και δεν ανταποκρίθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το